• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

23 czerwca 2020

Robimy pizzę dla dzieciaków z Fundacji Herosi

Mimo ograniczeń, zawsze pomagamy! Zwłaszcza, jeżeli możemy sprawić, żeby podopieczni… Read more →

Mimo ograniczeń, zawsze pomagamy! Zwłaszcza, jeżeli możemy sprawić, żeby podopieczni Fundacji Herosi choć przez chwilę  mogli poczuć się jak w domu. A co może być lepszego na poprawę nastroju niż domowa pizza? Marco Ghia przeprowadził warsztaty z pizzy „na odległość” i przygotowała ciasto, a dzieciaki zajęły się dekorowaniem i pieczeniem. Zobaczcie, jak im poszło!

http://herosi.eu/akcja/kulinarna-niespodzianka-dla-podopiecznych-fundacji-herosi/

 

6 marca 2020

Do 3 smaków sztuka, czyli True Italian Taste Włoskie szynki

Po raz drugi w  Akademii pojawiły się wyjątkowe produkty –… Read more →

Po raz drugi w  Akademii pojawiły się wyjątkowe produkty – tym razem po włoskich serach przyszedł czas na oryginalne włoskie wędliny z certyfikatem DOP (wł. Denominazione di Origine Protetta) czyli Chronioną Nazwą Pochodzenia. Wędliny można było degustować oraz gotować dania z ich dodatkiem.

Pierwsza część masterclass w ramach projektu True Italian Taste przeznaczona była dla ekspertów, restauratorów i dystrybutorów, którzy mieli okazję nie tylko degustować trzy włoskie szynki:

  • Prosciutto di Parma DOP,
  • Prosciutto Toscano DOP,
  • Prosciutto di San Daniele DOP,

ale też spróbować dań z wykorzystaniem tych włoskich wędlin, które przygotował Marco Ghia.

Podczas wieczornej części eventu, po degustacji Prosciutto di Parma DOP, Prosciutto Toscano DOP i Prosciutto di San Daniele DOP, odbyły się warsztaty kulinarne dla blogerów i przedstawicieli mediów pod okiem chefa Cristiny Catese. W menu znalazły się taki dania jak pinsa romana z rukolą i Prosciutto di Parma DOP, polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele DOP, wytrawny sernik z Prosciutto Toscano DOP.

Gościem specjalnym wieczoru była Hanna Lis, dziennikarka i miłośniczka włoskiej kultury.

 

28 października 2018

Podwójna premiera – nowa kolekcja sprzętów Whirlpool W Collection i nowa odsłona Akademii Kulinarnej Whirlpool po remoncie

25 listopada w Akademii Kulinarnej Whirlpool uroczyście obchodziliśmy wyjątkową okazję… Read more →

25 listopada w Akademii Kulinarnej Whirlpool uroczyście obchodziliśmy wyjątkową okazję – świętowaliśmy premierę nowej kolekcji sprzętów Whirlpool W Collection i inaugurowaliśmy Akademię Kulinarną Whirlpool w nowej odsłonie! Akademia podczas remontu przeszła wizualną i technologiczną metamorfozę. Nasza koncepcja redesignu opierała się na trzech najważniejszych założeniach – kuchnia jako lokal powinna być przede wszystkim kolorowa, radosna i szczęśliwa! Dlatego białe ścian zastąpiły soczyste kolory – turkusowy, żółty i czerwony. Wnętrza zostały wyposażone w najnowsze sprzęty AGD Whirlpool W Collection, które doskonale łączą włoski temperament z pięknym designem, pozwalając jeszcze lepiej rozwijać kulinarne umiejętności naszych gości. Tym bardziej miło było wznieść toast w nowym wnętrzu!

23 kwietnia 2018

Wielkanocne spotkanie z Fundacją Pokolenie bez Barier

Wigilijne spotkanie z podopiecznymi Fundacji Porozumienie bez Barier zakończyło się… Read more →

Wigilijne spotkanie z podopiecznymi Fundacji Porozumienie bez Barier zakończyło się wielką radością i zainspirowało do przygotowania kolejnego warsztatu kulinarnego. Wspólnie z Fundacją, jej podopiecznymi i dziećmi z Domu Dziecka w Pęcherach przygotowaliśmy wyjątkowe i magiczne spotkanie tym razem z okazji Świąt Wielkanocnych. Nasi kucharze wraz z Seniorami i dziećmi zamienili kuchnię w miejsce pełne niesamowitej energii, zapału do pracy i dzielenia się swoimi doświadczeniami. Na stołach znalazły się świąteczne potrawy takie jak żurek, jaja, pisanki, sałatki i oczywiście mazurek z najróżniejszymi dodatkami.
Seniorzy ochoczo dzielili się z dziećmi swoimi wspomnieniami ze Świąt, rozmawialiśmy o tradycjach i radości płynącej ze wspólnie spędzonego czasu. Największą nagrodą były dla nas uśmiechnięte buzi naszych gości i brzuchy pełne pyszności.

19 kwietnia 2018

Premiera książki „Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza”.

28 marca 2018 mieliśmy przyjemność uczestniczyć w premierowym spotkaniu dotyczącym… Read more →

28 marca 2018 mieliśmy przyjemność uczestniczyć w premierowym spotkaniu dotyczącym książki „Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza”, której autorami są Michał Toczyłowski, nasz młody, utalentowany kucharz oraz Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy. Książka przygotowana specjalnie dla biegaczy z doświadczeniem lub osób, które dopiero chcą taką przygodę rozpocząć. Obfituje w smakowite i naprawdę proste przepisy, które pomogą w ułożeniu optymalnej diety dla każdej osoby kochającej sport. Warto zaglądnąć do środka, obiecujemy, że szybko się od niej nie oderwiecie 🙂
W organizacji spotkania dziękujemy wydawnictwu FILO oraz portalowi dla biegaczy polskapiega.pl. Książka dostępna jest do kupienia w księgarniach w całym kraju, chociażby tutaj.
Autorem zdjęć jest Agnieszka Murak.

  • Strona 1
  • Strona 2
  • »

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra