Pesto robiono już w starożytności – wiedzieliście o tym? Na przestrzeni lat powstały różne wersje tego sosu, ale mimo różnych wpływów kulturowych i geograficznych łączy je jedna wspólna rzecz, czyli

Pesto z bazylii i nie tylko
26 lutego 2021
26 lutego 2021
Pesto robiono już w starożytności – wiedzieliście o tym? Na przestrzeni lat powstały różne wersje tego sosu, ale mimo różnych wpływów kulturowych i geograficznych łączy je jedna wspólna rzecz, czyli
12 lutego 2021
Za nami jedno z naszych ulubionych świąt – Tłusty Czwartek. Jak zwykle uważamy, że lepiej postawić na jakość, a nie ilość zjedzonych pączków, ale tym razem przeszliśmy samych siebie i
22 stycznia 2021
Wyrafinowany dodatek do włoskich dań, czyli ocet balsamiczny, znany jest i doceniany przez największych smakoszy. Wystarczy kilka kropel tego gęstego, luksusowego sosu, aby nadać daniu niepowtarzalny smak. Zobaczcie, skąd się
11 grudnia 2020
Kochani z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla Was pyszny upominek – nasz świąteczny e-book z inspirującymi przepisami!
25 listopada 2020
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas. Spędzamy go w gronie najbliższych na wspólnym gotowaniu, pieczeniu pierników, dekorowaniu choinki i celebrowaniu pysznych dań. To również moment, gdy stajemy przed dylematem: jaki prezent
13 listopada 2020
Dlaczego „królowa”? Nie tylko dlatego, że na każdej szynce jest wybite logo w kształcie korony. Smak, jedwabista konsystencja i proces produkcji to tylko kilka z wyznaczników królewskiej pozycji w świcie
22 października 2020
Domowy makaron, czyli pasta fresca nie jest trudny ani czasochłonny w przygotowaniu. Może być dobrą zabawa w kuchni, w którą zaangażują się duzi i mali. Czego potrzebujemy? Mąki, wody i
7 października 2020
Oliwy monocultivar to wyjątkowe oliwy, które produkuje się wyłącznie z jednej odmiany oliwek. Te oliwy extra vergine, czyli najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, wytworzono w warunkach, które zapobiegały zmianom ich
22 września 2020
Makaron z mielonym mięsem i serem występuje we Włoszech w różnej postaci. Możemy spotkać go w wariacji długich nitek tworzących znane wszystkim spaghetti alla bolognese. Innym przykładem jest ravioli bądź
14 września 2020
Krewetki to jeden z przysmaków kuchni włoskiej. Nie tylko Włosi uwielbiają frutti di mare. Nasze warsztaty kulinarne, podczas których przygotowujemy przepis na krewetki, mule czy kalmary to jedne z najpopularniejszych
15 lipca 2020
Ośmiornica to coraz popularniejszy przedstawiciel frutti di mare. Czy wiecie, że na świecie istnieje ponad 250 różnych rodzajów ośmiornicy?! Ośmiornice od wielu lat goszczą na stołach restauracji na całym świecie.
3 lipca 2020
Oliwa z oliwek jest znana od tysiącleci. To podstawowy składnik dań kuchni włoskiej, o czym mogliście się przekonać nie raz na warsztatach gotowania w Akademii. W Polsce coraz chętniej wykorzystujemy