• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Prosciutto di Parma CHNP – królowa włoskich szynek dojrzewających

włoska szynka dojrzewajacej Prosciutto di Parma

Dlaczego „królowa”? Nie tylko dlatego, że na każdej szynce jest wybite logo w kształcie korony.  Smak, jedwabista konsystencja i proces produkcji to tylko kilka z wyznaczników królewskiej pozycji w świcie wędlin. Znana od ponad 2000 lat Prosciutto di Parma zawdzięcza swoją wyjątkowość źródłom soli znajdującym się w okolicy, w której jest produkowana, ale to nie jedyny sekret tej najbardziej znanej szynki dojrzewającej.

Włochy to kraj bogaty kulinarnie pod każdym względem. Nie inaczej jest w przypadku wędlin, który jest całe mnóstwo. Jakie znacie włoskie szynki dojrzewające? Prosiciutto di Toscano, a może Prosciutto Di San Daniele? Zanim odpowiecie, najpierw zaczyniemy od podstaw, czyli najpopularniejszej włoskiej szynki dojrzewającej – Prosciutto di Parma.

Skąd pochodzi Prosciutto Di Parma?

Obszar produkcji Prosciutto di Parma wskazany jest w specyfikacji unijnej, jak również uregulowany włoskim prawem. Szynkę parmeńską wytwarza się wyłącznie w okolicach Parmy, co najmniej 5 km na południe od via Emilia, do wysokości 900 m n.p.m. Od wschodu obszar ten kończy się na rzece Enzo, a na zachodzie obejmuje obszar doliny Stirone. Jeżeli chodzi o świnie, z których mięsa produkowana jest szynka prosciutto, to mogą one pochodzić tylko z gospodarstw położonych w: Piemoncie, Emilii Romanii, Lombardii, Wenecji Euganejskiej, Toskanii, Umbrii, Marche, Lacjum, Abruzji i Molise.

Na czym polega wyjątkowość szynki parmeńskiej?

Prosciutto di Parma wytwarzana jest przez ponad 140 producentów zrzeszonych przez założone w 1963 roku Consorzio del Prosciutto di Parma). Każdy z nich, w ramach przynależności otrzymuje od stowarzyszenia certyfikat w formie Korony Książęcej. Ten symbol poświadcza oryginalność pochodzenia oraz produkcji szynki parmeńskiej. Równie ważny jest certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia DOP (Denominazione di Origine Protetta), który w 1996 roku Wspólnota Europejska przyznała temu wyrobowi.

Kilka słów o produkcji

Do produkcji szynki nie są używane żadne przyprawy, a słodkawy i łagodny smak zawdzięcza wyjątkowej selekcji świń hodowlanych. Zwierzęta są karmione wyłącznie wyselekcjonowanymi paszami. Proces wyrobu mięsa podlega określonym regułom. Zaczyna się od masowania mięsa, a następnie przychodzi czas na solenie, chłodzenie, suszenie i leżakowanie, a na sam koniec – porcjowanie. Cały proces suszenia szynki trwa ponad rok i odbywa się w specjalnie przygotowanych do tego halach. Dodatkowo należy pamiętać, iż w trakcie suszenia szynki całkowicie zabronione jest jakiekolwiek wędzenie, smażenie, bądź dodawanie do chemikaliów.

Prosciutto di Parma to produkt w 100 proc. naturalny!

logo korona szynka Prosciutto di parma

Prosciutto Di Parma – z czym jeść?

Szynka parmeńska to nieodłączny składnik włoskiej kuchni. Smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska, pokrojona na bardzo cienkie, wręcz przezroczyste plasterki. Można też ją serwować w towarzystwie słodkiego melona lub w formie farszu do domowych tortellini bądź aromatycznego dodatku do pizzy. Gwarantujemy, że za każdym razem szynka będzie smakować wyśmienicie.

Dziś proponujemy Wam włoskie aperitivo w postaci małych Involtini, czyli roladek warzywnych owiniętych szynką parmeńską. Przepis znajdziecie TU :-). A jeżeli wolicie nieco bardziej treściwe dania – zróbcie pinsa romana z szynką parmeńską.

plasterki włoskiej szynki dojrzewajacej Prosciutto di Parma zawinięte w roladki

Jeżeli będziecie podróżować do Włoch we wrześniu, odwiedźcie koniecznie prowincję Parma. Od 1997 odbywa się tam coroczne święto ku czci najbardziej znanego produktu z regionu Emilia Romania: Prosciutto di Parma.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dwudziesty czwarty: video przepisy

czytaj więcej

Domowe lody – zrób je sam!

czytaj więcej

CHRUP NA ZDROWIE – JAK ZROBIĆ DOMOWE CHIPSY?

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwudziesty dziewiąty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra