• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Trzy najlepsze sosy na grilla

Przed nami wyjątkowo długa majówka. To idealny czas na inaugurację sezonu grillowego. I nie ważne, czy na Waszym ruszcie pojawią się rubaszne, tłuste kiełbaski czy kolorowe warzywa (a może wszystko na raz?) – sukces każdego grilla zależy przecież od… sosów. Czym doprawisz, tak się najesz!

Gotowi na majówkę?

Zrób własny ketchup!

Składniki:

1200 ml passaty pomidorowej

2 cebule

160 ml di oliwy z oliwek extra virgin

200 gr cukru

200 ml octu

4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

4 łyżeczki słodkiej papryki

3 szczypty soli

Cynamon

Gałka muszkatołowa

imbir

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę i podsmażamy ją na oliwie. W miseczce rozpuszczamy cukier w occie, po czym dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Do smażącej się cebuli dajemy passatę pomidorową i całość podsmażamy, po czym dodajemy przyprawy (cynamon, gałkę muszkatołową i imbir) i mieszamy. Dodajemy przygotowaną mieszankę z octem i całość miksujemy blenderem. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy, gotując jeszcze przez godzinę i co jakiś czas mieszając. Kiedy ketchup osiągnie odpowiednią konsystencję wyłączamy ogień i zostawiamy do ochłodzenia, po czym przekładamy go do miseczki i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30-60 minut.

Sos Whisky w sam raz na imprezę pod chmurką

Składniki:

150g Whisky Jack Daniel’s

300 g soku jabłkowego

100 g soku z cytryny

100 g sosu Worcestershire

1 łyżka tabasco

100 g octu jabłkowego

200 g sosu ketchupowego

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżeczka chrzanu

100 g cukru trzcinowego

1 poszatkowana cebula

20 g masła

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy masło, po czym podsmażamy na nim cebulę. Teraz dodajemy sok jabłkowy, sok z cytryny, sos worcestershire, ocet jabłkowy, tabasco i cukier trzcinowy. Czekamy, aż całość się zagotuje; wtedy dodajemy ketchup, musztardę, chrzan i Jack’a Daniel’sa i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 35-40 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i zanim włożymy sos do lodówki czekamy, aż całkowicie ostygnie.

Jak zrobić sos barbecue?

Składniki:

1 cebula

1 ząbek czosnku

Oliwa z oliwek extra virgin

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka słodkiej papryki

2 łyżki sosu Worcester

½ łyżeczki czarnego pieprzu

90 ml syropu klonowego

2 łyżki octu jabłkowego

Ketchup
Sól

Sposób przygotowania:

Podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy cukier, słodką paprykę, sos Worcester i czarny pieprz i całość mieszamy, po czym dodajemy resztę składników. resztę składników (prócz ketchupu i soli). Całość mieszamy, po czym dodajemy ketchup i sól. Gotujemy przez kilka minut – i gotowe!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Karnawałowe koktajle

czytaj więcej
świąteczenie udekorowany pokój z prezentami na święta

Jaki prezent na Święta bez wychodzenia z domu?

czytaj więcej

Jak przygotować domową kiełbasę?

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwudziesty drugi: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra