• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

CHRUP NA ZDROWIE – JAK ZROBIĆ DOMOWE CHIPSY?

Kto z nas nie lubi chrupiących przekąsek? Chipsy to zakazany przysmak dużych i małych, kanapowych admiratorów seriali i tych, którzy zapomnieli lunchu do pracy. Nie jest tajemnicą, że są smaczne, ale też kaloryczne, a im bardziej mają wymyślny smak, tym więcej zawierają szkodliwych dla zdrowia dodatków. Na szczęście zdrowe chipsy można przygotować w domowym zaciszu – szybko, smacznie i z ulubionymi przyprawami. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Powszechnie wiadomo, że zdrowie, dobry nastrój, radość są cennymi wartościami, którymi można się cieszyć, kiedy prowadzimy prawidłowy styl życia, w tym odpowiednio się żywimy. Czy da się zdrowo jeść, wybierając chipsy? Jakie są alternatywy dla ich tradycyjnych wariantów? Przekonajcie się!

Chipsy z ziemniaków?!

Ziemniak to najbardziej popularny surowiec, z którego robi się chipsy. Jest tani, szybki w obróbce i sam w sobie bardzo dobry ze względu na wartości odżywcze. Jednak chipsy, które znajdziecie w sklepach niewiele mają wspólnego ze zdrowiem. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – do ich produkcji nie wykorzystuje się niestety krojonych w plasterki ziemniaków, ale pulpę lub płatki ziemniaczane, które formowane są w odpowiedni kształt. Już ta czynność powoduje, że wartości odżywcze ziemniaków ulegają zubożeniu.

Ponadto zanim masa ziemniaczana stanie się chipsem, smaży się ją w głębokim tłuszczu i wzbogaca o sztuczne aromaty oraz substancje nadające smak (bekon, pizza, papryka etc.). Oprócz konserwantów i wzmacniaczy smaku na drugim miejscu w składzie dowolnej paczki chipsów znajduje się olej palmowy – najtańszy i najniższej jakości tłuszcz utwardzony. W jakim celu jest stosowany? Powoduje on, że chipsy zyskują chrupiącą teksturę, ale tym samym mają niekorzystny wpływ na zdrowie. W taki właśnie sposób powstaje szkodliwa przekąska, której spożycie powinniśmy ograniczyć.

Domowe chipsy – smaczne alternatywy dla tradycyjnych przekąsek

Nie trzeba wcale rezygnować z przekąsek w czasie oglądania filmów, meczu czy też z rytuału wspólnych spotkań z bliskimi, na których nie może zabraknąć chrupiących chipsów. Niekoniecznie warto kultywować jedzenie zwłaszcza tych słonych, tłustych i sztucznie doprawionych płatków. Jeśli chce „chrupać na zdrowie”, mając w tym przyjemność, proponujemy Wam zastąpienie sklepowych chipsów równie pyszną i ciekawą opcją, jaką są suszone warzywa z naturalnymi przyprawami tj. solą morską, papryką lub ziołami.

Warto się dowiedzieć, jak zrobić domowe chipsy. Przygotowując chipsy warzywne samodzielnie w domu, znacie wszystkie składniki i wiecie, że inwestujecie w swoje zdrowie, a przynajmniej mu nie szkodzicie. Opanowanie domowej produkcji nie jest trudne i możecie zorganizować nawet własne warsztaty kulinarne dedykowane chipsom, na które zaprosicie znajomych.

domowe chipsy

Zdrowe chipsy warzywne – jak je zrobić w domu?

Do zrobienia chipsów w domu oczywiście możecie oczywiście użyć ziemniaków. Dla szukających odmiany,  warto otworzyć się na alternatywy. Najlepszymi surowcami do przygotowania domowych chipsów są warzywa korzeniowe:

  • seler,
  • marchew,
  • burak,
  • batat,
  • topinambur,
  • skorzonera,
  • pochrzyn.

Co jest nam potrzebne do przygotowania zdrowych przekąsek? Świeże warzywa, dokładnie wyszorowane i pokrojone w cieniutkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny lub ostrej tarki. Dla wzmocnienia smaku można użyć sproszkowanych, naturalnych przypraw np. wędzonej papryki, imbiru, kardamonu czy curry. Jeśli dodacie olej roślinny lub oliwę z oliwek extra vergine, pysznym sposobem będzie także obtoczenie warzyw w sezamie, czarnuszce albo w suszonych ziołach.

Zdrowe chipsy z piekarnika

Co jest niezbędne do przygotowania chipsów w domu? Piekarnik! My polecamy najnowsze urządzenia do zabudowy z linii W Collection marki Whirlpool. Innowacyjna technologia oraz specjalne funkcje pomagają nam gotować w czasie warsztatów kulinarnych. Pomogą także Wam przygotować te pyszności i co ważne, pozwolą skrócić czas przygotowania, dzięki automatycznym ustawieniom. Jeżeli chcecie wiedzieć więcej, zajrzyjcie na naszego bloga i sprawdźcie, jak wybrać piekarnik.

No, to jak? Gotowi do pieczenia chipsów? Nie zastanawiajcie się długo. Szeroki wybór „korzeni” umożliwia zrobienie smacznych chrupek. Jeżeli chcecie wiedzieć, które wybrać, przeczytajcie tekst o warzywach korzeniowych: tutaj.

Domowe chipsy z owoców

Oprócz wytrawnych płatków warzywnych, tym z Was, którzy dbają o linię i chcą mieć jeszcze inne opcje chrupania, proponujemy chipsy owocowe. Taki „snack” jest odpowiedni także dla najmłodszych. Do przygotowania owocowych przekąsek świetnie nadają się:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • banany,
  • truskawki.

Co dodajemy do chipsów z owoców? Nie potrzebujemy oleju, a jedynie słodkie przyprawy np. cynamon, laskę wanilii, kardamon czy lukrecję. Takie chipsy można chrupać samodzielnie lub dodawać do płatków śniadaniowych, jogurtów czy deserów. Mniam, palce lizać!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

PRODUKTY BIO – JAK JE ROZPOZNAĆ ?

czytaj więcej
Orecchiette z jagnięcym ragout i octem balsamicznym

Krótkie makarony – nie tylko do dekoracyjnych dań

czytaj więcej
wloska szynka dojrzewajaca Prosciutto Toscano

Nieznane smaki Toskanii, czyli Prosciutto Toscano

czytaj więcej

Świąteczne przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra