• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Pinsa romana z szynką parmeńską i rukolą

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na pinsę

  • 650 g mąki 00
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 20 g mąki sojowej
  • 480 g wody
  • 3 g suchych drożdży
  • 15 g soli
  • 15 g oliwy z oliwek extra vergine

Składniki na sos

  • 500 g passaty pomidorowej Mutti
  • 300 g mozzarelli
  • 12 plasterków Prosciutto di Parma ChNP
  • rukola
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Polecamy zakup produktów Mutti w sklepie Develey.

PRZYGOTOWANIE PINSY

Przesiewamy wszystkie mąki i mieszamy je ze sobą. Dodajemy drożdże i 350 g wody i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie dodajemy pozostałą ilość wody. Dodajemy sól i ciągle mieszając dodajemy oliwę. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 min, następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24h.

Po 24h wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy ciasto na dwie części. Przekładamy je do miseczek, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do piekarnika na 1h na funkcję wyrastanie.

PRZYGOTOWANIE SOSU

Łączymy passatę pomidorową Mutti z solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na kawałku ręcznika papierowego aby odsączyć z niej wodę.

Rozwałkowujemy ciasto na pinsę i przekładamy je na naoliwioną blaszkę do pieczenia. Na wierzch przekładamy trochę sosu i rozprowadzamy go za pomocą drewnianej szpatułki. Blaszkę wkładamy do nagrzanego na 250 st C piekarnika, na najniższy poziom, na 12-13 minut.

Wyjmujemy ją z piekarnika i układamy na wierzch mozzarellę i wkładamy z powrotem do piekarnika, do momentu, aż się rozpuści.

Na gotową pinsę wykładamy rukolę, świeże liście bazylii i plastry Prosciutto di Parma.

 

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra