• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g sardynek
  • bułka tarta
  • mąka 00
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sałatka:

  • 4 pomidory
  • 4 łodygi selera
  • pęczek kolendry
  • sos sojowy
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili

PRZYGOTOWANIE

Sałatka

W misce łączymy tarty imbir, posiekaną papryczkę chili, sos sojowy, oliwę i mieszamy do uzyskania sosu.

Pomidory kroimy w kostkę, obieramy łodygi selera i również kroimy w kostkę. Pomidory łączymy z selerem, posiekaną kolendrą i sosem.

Sardynki

Z sardynek odcinamy głowy, filetujemy je i myjemy pod bieżącą wodą.

Przygotowujemy trzy osobne miski. Do jednej przesypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy dwa jajka, a w trzeciej przygotowujemy bułkę tartą.

Każdą sardynkę, trzymając za ogon obtaczamy najpierw w mące, otrzepując jej nadmiar. Następnie zamaczamy w jajkach, a na koniec w obtaczamy w bułce tartej ugniatając lekko dłońmi, tak aby panierka utrzymała się na sardynkach.

W rondelku wysokich bokach rozgrzewamy olej.

Temperatura nie powinna przekraczać 170 st C. Smażymy po 2-3 sardynki na raz z obydwu stron. Jak tylko się zarumienią przekładamy je na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy nadmiar tłuszczu.

Przed podaniem sardynki doprawiamy solą i pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Dania główne

BABY OŚMIORNICZKI PODANE Z SZALOTKĄ I GROSZKIEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra