• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

APEROL, CZYLI APERITIF DOSKONAŁY

kieliszki z letnim drinkiem aperol

Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To zwyczaj nieformalnych spotkań z przyjaciółmi przy kieliszku lekkiego alkoholu i stole pełnym przekąsek. Poznajcie niezbędnego towarzysza la dolce vita, czyli aperol spritz.

Aperol po raz pierwszy został przedstawiony światu przez braci Barbieri podczas targów alkoholowych w Padwie, w 1919 roku. Ten bogaty w smaku i delikatny aperitif o uwodzicielskiej barwie bardzo szybko zdobył sobie uznanie. Pierwsze kampanie z udziałem cenionych gwiazd ekranu, sprawiły, że w latach 60. i 70. niemal całe Włochy kokieteryjnie wzdychały… “Ah, Aperol!”.  Niepowtarzalny smak i  wyjątkowy charakter na dobre podbiły kubki smakowe mieszkańców półwyspu apenińskiego.

Aperol znaczy “Aperitif doskonały”

Tajemnica sukcesu tego drinka tkwi w  niezmienionej od czasu powstania  recepturze, która stanowi niebanalny wkład w kulturę aperitivo. Mieszanka kilkunastu ziół, korzeni i słodko-gorzki balans, płynący z połączenia pomarańczy i rabarbaru, tworzą zestawienie nieporównywalne dla żadnego innego aperitifu. Dodatkowym atutem aperolu jest jego niewielka zawartość alkoholu (11 proc.). Jasny, oranżowy kolor i niska zawartość alkoholu zdają się od samego początku nastrajać do spędzenia kilku radosnych… i długich chwil z aperolem.

Aperol Spritz – koktajl pełen energii i smaku

W latach 80. uwagę modnych Europejczyków przykuł delikatny koktajl o energetyzującej nazwie – Aperol Spritz. Proste połączenie Prosecco, Aperolu i wody gazowanej błyskawicznie stało się kwintesencją włoskiego lifestyle’u i nieprzemijającej młodości. Dziś to jeden z najlepiej rozpoznawalnych drinków na świecie.

Przepis na Aperol Spritz

Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Jednak, aby w pełni doświadczyć jego zalet, proces przygotowania wymaga zachowania dwóch złotych zasad: odpowiedniej kolejności i proporcji.

Do szklanki lub kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno:

  • 3 porcje Prosecco (120 ml)
  • 2 porcje Aperol (80 ml)
  • 1 porcję wody gazowanej (40 ml)

Dodajemy plasterek pomarańczy… i gotowe.

Tylko tak przygotowany Spritz w pełni odsłoni swoje walory. Aperol Spritz sprawdza się w każdej sytuacji. To idealna propozycja na lunch, nieformalne spotkania, początek przyjęcia, oraz perfekcyjny, odprężający sposób ukoronowania dnia. Z czym serwować Aperol Spritz? Co powiecie na szybkie mini pizze z ciasta francuskiego?!

Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

A może wolisz soft drinki? Sprawdź przepisy na orzeźwiające bezalkoholowe napoje.

Widzieliście już nasze nowe  warsztaty kulinarne?

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij9

Zobacz również

Zakorzeń się na zdrowie

czytaj więcej
świąteczenie udekorowany pokój z prezentami na święta

Jaki prezent na Święta bez wychodzenia z domu?

czytaj więcej

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

czytaj więcej
kolorowe bajaderki

Bajaderki z pączków!

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra