• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

APEROL, CZYLI APERITIF DOSKONAŁY

kieliszki z letnim drinkiem aperol

Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To zwyczaj nieformalnych spotkań z przyjaciółmi przy kieliszku lekkiego alkoholu i stole pełnym przekąsek. Poznajcie niezbędnego towarzysza la dolce vita, czyli aperol spritz.

Aperol po raz pierwszy został przedstawiony światu przez braci Barbieri podczas targów alkoholowych w Padwie, w 1919 roku. Ten bogaty w smaku i delikatny aperitif o uwodzicielskiej barwie bardzo szybko zdobył sobie uznanie. Pierwsze kampanie z udziałem cenionych gwiazd ekranu, sprawiły, że w latach 60. i 70. niemal całe Włochy kokieteryjnie wzdychały… “Ah, Aperol!”.  Niepowtarzalny smak i  wyjątkowy charakter na dobre podbiły kubki smakowe mieszkańców półwyspu apenińskiego.

Aperol znaczy “Aperitif doskonały”

Tajemnica sukcesu tego drinka tkwi w  niezmienionej od czasu powstania  recepturze, która stanowi niebanalny wkład w kulturę aperitivo. Mieszanka kilkunastu ziół, korzeni i słodko-gorzki balans, płynący z połączenia pomarańczy i rabarbaru, tworzą zestawienie nieporównywalne dla żadnego innego aperitifu. Dodatkowym atutem aperolu jest jego niewielka zawartość alkoholu (11 proc.). Jasny, oranżowy kolor i niska zawartość alkoholu zdają się od samego początku nastrajać do spędzenia kilku radosnych… i długich chwil z aperolem.

Aperol Spritz – koktajl pełen energii i smaku

W latach 80. uwagę modnych Europejczyków przykuł delikatny koktajl o energetyzującej nazwie – Aperol Spritz. Proste połączenie Prosecco, Aperolu i wody gazowanej błyskawicznie stało się kwintesencją włoskiego lifestyle’u i nieprzemijającej młodości. Dziś to jeden z najlepiej rozpoznawalnych drinków na świecie.

Przepis na Aperol Spritz

Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Jednak, aby w pełni doświadczyć jego zalet, proces przygotowania wymaga zachowania dwóch złotych zasad: odpowiedniej kolejności i proporcji.

Do szklanki lub kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno:

  • 3 porcje Prosecco (120 ml)
  • 2 porcje Aperol (80 ml)
  • 1 porcję wody gazowanej (40 ml)

Dodajemy plasterek pomarańczy… i gotowe.

Tylko tak przygotowany Spritz w pełni odsłoni swoje walory. Aperol Spritz sprawdza się w każdej sytuacji. To idealna propozycja na lunch, nieformalne spotkania, początek przyjęcia, oraz perfekcyjny, odprężający sposób ukoronowania dnia. Z czym serwować Aperol Spritz? Co powiecie na szybkie mini pizze z ciasta francuskiego?!

Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

A może wolisz soft drinki? Sprawdź przepisy na orzeźwiające bezalkoholowe napoje.

Widzieliście już nasze nowe  warsztaty kulinarne?

Udostępnij1K
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij9

Zobacz również

włoski makaron zapiekany lasagne

Lasagne – przepis na włoski klasyk

czytaj więcej
Parmigiano Reggiano DOP czy parmezan

Parmigiano Reggiano – poznajcie króla włoskich serów

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień trzeci: video przepisy

czytaj więcej

Pomidorowy zawrót głowy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra