• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Szykujemy się na plażę

Przedwiośnie to idealny czas na to, aby rozpocząć porządki ze swoim zdrowiem i sylwetką.  W tym artykule skupimy się na bardziej zaawansowanych działaniach, będących kolejnym krokiem do pracy nad ciałem. Warto przyjrzeć się pewnym zaleceniom, które przede wszystkim pomogą Wam określić i ustalić, co można zrobić, aby lepiej się czuć: fizycznie, jak i psychicznie. Wówczas może, nasza tytułowa plaża zainspiruje Was do osiągania celów wyższych, np. chęci schudnięcia czy wyrzeźbienia sylwetki.

Dbałość o sylwetkę to nie tylko intensywne treningi, reżim dietetyczny czy ograniczanie wszelkich przyjemności kulinarnych i towarzyskich. Można tę kwestię potraktować luźniej, przyglądając się swojemu organizmowi i budząc w sobie chęci do zmian na lepsze.

Zacznijcie od małych zmian

Wszelkie modyfikacje stylu życia nie muszą być rewolucją. Najlepiej zacząć od drobnych, nieingerujących mocno w codzienność kroków. Jakie to zmiany?

– pijcie szklankę ciepłej wody z cytryną tuż po wstaniu z łóżka,

– nie zaczynajcie dnia od kawy, wypijcie ją do śniadania,

– zadbajcie o równe odstępy czasu między posiłkami,

– zmieńcie jedną rzecz z codziennego życia, która jest rutyną.

Jak lepiej zadbać o codzienne żywienie?

Wprowadzanie zmian zaczyna się od ustalenia konkretnego celu. Może to być rzeźbienie sylwetki, schudnięcie, poprawa samopoczucia fizycznego, psychicznego czy też udział w przyszłorocznym maratonie. Jeśli mamy już cel, staramy się ciągle o nim pamiętać, robić wszystko, co na dany moment jest możliwe, aby go osiągnąć. Przy czym, bez dbałości o styl żywienia może być to trudne. Poniżej kilka zaleceń, które mogą pomóc:

– unikajcie przetworzonej żywności, czyli puszek, konserw, półproduktów,

– czytajcie etykiety i wybierajcie produkty, które mają jak najkrótszą listę składników,

– świadomie zwiększcie ilość spożywanych płynów, w tym: wody, naparów ziołowych czy soków warzywnych,

– do każdego posiłku dodawajcie świeży, surowy element: warzywo i/lub owoc,

– na kolację wybierzcie źródło białka: ryby, chude mięso, jajko z dodatkiem warzyw: duszonych, pieczonych bądź gotowanych,

– codziennie zjedzcie ciepłą zupę,

– zmniejszcie porcje swoich posiłków,

– dobierajcie pożywienie naturalnie kolorowe i różnorodne,

– używajcie dużo ziół do potraw.

Cel wyższy – chudnięcie

Jeśli macie już część pracy za sobą, czyli wypracowane nawyki i dbałość o jakość żywienia, możecie się bliżej przyjrzeć Waszym posiłkom w celu typowej redukcji masy ciała. Zacznijcie od sporządzania dzienniczka żywieniowego, w którym przez tydzień będziecie zapisywać co jecie i pijecie oraz w miarę możliwości, ile. Nie musicie ważyć pokarmów, spróbujcie je ocenić miarami domowymi (szklanka, łyżka, miseczka, pudełko od zapałek). Kolejnym krokiem jest wgląd w odczuwanie głodu. Ważne jest, aby rozróżnić prawdziwy głód biologiczny od apetytu, chęci czy nudów, z powodu których sięgacie po tzw. przekąski. Jeśli już to ze sobą ustalicie, zapisujcie po jakich posiłkach i w jakiej porze dnia odczuwacie najsilniejszy głód, a może jakie emocje temu towarzyszą. Pamiętajcie o tym, że nie tylko sposób żywienia, ale wdrożenie aktywności fizycznej – o wysokiej intensywności minimum trzy razy w tygodniu, także jest w tym przypadku wymagane.

Treningi a posiłki

Podczas odchudzania w kontekście „projektu – plaża” należy też  wziąć pod uwagę połączenie aktywności ruchowej z odpowiednimi posiłkami. Przed treningiem powinniście zadbać o potrawę złożoną z „idących” węglowodanów, czyli: pełnoziarnistych zbóż, strączków, np. fasoli czy soczewicy, warzyw z niską zawartością wody, ziaren, orzechów czy też mięsa lub ryb w towarzystwie wspomnianych. Taki zestaw pozwoli Wam utrzymać poziom energetyczny przez cały trening i zapobiec napadom głodu. Po wysiłku spożywajcie węglowodany „biegnące”, zawarte w owocach, miodzie, koktajlach owocowo-mlecznych, owocowo-warzywnych. Pozwoli to na szybkie i efektywne uzupełnienie utraconych witamin, składników mineralnych, glukozy i płynów.

Te i inne wskazówki możecie usłyszeć i dodatkowo poprzeć je wspólnym gotowaniem podczas naszych warsztatów kulinarnych poświęconych właśnie tzw. „projektowi plaża”, które odbędą się w kwietniu. Menu znajdziecie >> tutaj.

Milena Nosek

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dziewiętnasty: video przepisy

czytaj więcej

Jak przygotować domową kiełbasę?

czytaj więcej

5 idealnych drinków na karnawał!

czytaj więcej
co warto zjesc na Sycylii

Jaka jest kuchnia sycylijska?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra