• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Nietypowe przepisy na Wielkanocne jajka – spróbuj!

Święta tuż tuż. Jedni nastawiają zakwas na żurek i zamawiają białe kiełbasy, a Ty… myślisz tylko o tym, co nowego i zaskakującego postawić na wielkanocnym stole? Mamy dla Ciebie dwa wyjątkowe przepisy z wykorzystaniem tradycyjnego świątecznego jajka.

Smaczku dodaje fakt, że nasze przepisy inspirowane są daniami szefów kuchni nagrodzonych gwiazdą Michelin.

Jajko gotowane w niskiej temperaturze, krem z topinambura, kruszonka orzechowo-warzywna według przepisu Chefa Claudio Sadlera

Składniki dla 4 osób:

4 jajka bardzo dobrej jakości
100 g orzechów laskowych
50 g masła
150 g mąki typu 00
500 g topinambura
Sól
Oliwa z oliwek extra virgin
150 g sera Grana Padano
150 g śmietanki
50 g mleka
1 brokuł
1 oset
8 baby marchewek
30 g rzodkiewki
2 pory
1 czerwona cebula
2 karczochy
Sok z cytryny
Olej

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Chłodzimy i siekamy drobno. Do miksera dodajemy orzechy, mąkę, masło i szczyptę soli i mieszamy całość aż powstanie jednolita masa. Wykładamy masę na papier do pieczenia i nacinamy wierzch nożem. Przekładamy do zamrażalnika, aż będzie całkiem zmrożone. Wyciągamy i siekamy znów używając miksera. Ponownie przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 st.C przez ok. 10 minut.
Wodę gotujemy w garnku. W skorupce jajek tworzymy malutkie dziurki i wkładamy delikatnie do gotującej się wody na 5 minut. Wyciągamy z wrzątku i przekładamy do wody z lodem. Gdy jajka ostygną, obieramy je i przekładamy do lodówki (przed podaniem ogrzewamy w ciepłej wodzie).

Topinambur obieramy i kroimy w cieniutkie kawałki. Przekładamy do worka próżniowego z solą i oliwą i uszczelniamy. Gotujemy na parze w temperaturze 90 st.C przez 30 minut. Po tym czasie otwieramy worek i za pomocą trzepaczki ubijamy topinambur, aby uzyskać puree. Starty ser Grana padano ubijamy ze śmietanką, mlekiem i gotujemy w 60 st. C przez ok. godzinę.

Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy brokuły przez kilka minut, a gdy będą nadal jędrne przekładamy do wody z lodem żeby zatrzymać proces gotowania.
Oset oczyszczamy, używając do tego obieraczki, kroimy na 6 cm kawałki i przekładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby zatrzymać kolor.
Przekładamy do worka próżniowego wraz z solą i oliwą, zamykamy i gotujemy na parze w temperaturze 95 st.C przez 50 minut. Po tym czasie przekładamy worek do wody w lodem.

Marchewki obieramy zostawiając zieloną część. Blanszujemy w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do wody z lodem, aby pozostały chrupkie.
Por czyścimy usuwając górną część liści i odłamując ich pierwszą warstwę. Kroimy na 6 cm kawałki i powtarzamy tę samą czynność z workiem próżniowym, gotując przez 10 minut.
Cebulę oczyszczamy, w całości przekładamy do worka próżniowego z solą, oliwą i odrobiną soku z cytryny i gotujemy na parze przez 30 minut.
Karczochy oczyszczamy poprzez usunięcie wierzchnich liści i „brody” ze środka. Kroimy na połówki i gotujemy na parze tak samo jak cebulę, ale przez 15 minut.
Używając mandoliny, kroimy w cieniutkie plasterki rzodkiewkę i smażymy w głębokim oleju aż powstaną chrupiące chipsy.

Jajko gotowane na kremie z topinambura
Jajko gotowane na kremie z topinambura

Smażone żółtko według przepisu Chefa Carlo Cracco

Składniki:
1 jajko bardzo świeże (na 1 osobę)
Bułka tarta
20 g szpinaku (na każde żółtko)
50 g rodzynek
10 g orzechów ziemnych
10 g oliwa z oliwek extra virgin
1 l oleju do smażenia
Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtko od białka. W małej misce tworzymy warstwę bułki tartej i układamy na nią żółtko – bardzo delikatnie, ponieważ żółtko może się rozlać.
Dodajemy więcej bułki tartej aż całkiem pokryje żółtko. Następnie przekładamy je do lodówki na przynajmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej!).

Przygotowujemy dodatki: rodzynki namaczam y w wodzie a szpinak oczyszczamy. Na patelni podpiekamy orzechy. W innym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Gdy oliwa będzie gorąca, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy żeby był chrupiący. Dodajemy następnie rodzynki i orzechy.Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.

Nasza rada: Aby zobaczyć, czy olej jest wystarczająco nagrzany, należy włożyć rączkę drewnianej łyżki, jeśli pojawią się bąbelki wokół rączki, olej jest gotowy.
Jajko wyciągamy delikatnie z bułki  tartej i wkład amy na cedzaku do oleju na 30 sekund, lub maksymalnie minutę. Żółtko powinno być lejące w środku.Serwujemy smażone żółtko na przypieczonym szpinaku.

Smażone źółtko
Smażone źółtko
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

IMBIR – JAK JEŚĆ?

czytaj więcej
Orecchiette z jagnięcym ragout i octem balsamicznym

Krótkie makarony – nie tylko do dekoracyjnych dań

czytaj więcej
pizza ranking 2019

Najlepsza pizza w Warszawie – gdzie zjeść?

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień osiemnasty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra