• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

GORGONZOLA DOLCE I PICCANTE

Gorgonzola to ceniony na całym świecie dojrzewający niebieski ser pleśniowy CHNP  (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Niektórzy uważają, że po raz pierwszy wyprodukowano ją w roku 879 w leżącym obok Mediolanu małym miasteczku o nazwie właśnie Gorgonzola.

Według innych gorgonzola została stworzona w regionie Valassina (od stuleci centrum produkcji mleczarskiej) – a to z powodu znajdujących się tam wspaniałych grot skalnych, których średnia temperatura wynosząca od 6°C do 12°C jest idealna do produkcji tak gorgonzoli, jak i wielu innych serów. W tym momencie najwięcej gorgonzoli produkuje się w prowincji Novary – aż 45%. Za nią jest Pawia (22%) i Mediolan (15%).

Gorgonzola jest serem o biało-słomkowym kolorze. Jest poprzerastana zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum (dodawanej w procesie produkcji). Produkowany jest zarówno z niepasteryzowanego. Ma kremową konsystencję i charakterystyczny smak – łagodny w przypadku gorgonzoli dolce (z lekko rozwiniętą pleśnią), mocniejszy i wyraźniejszy w przypadku gorgonzoli piccante (z dobrze rozwiniętą, zielonkawą pleśnią). Okres dojrzewania wynosi minimum 50 dni w przypadku gorgonzoli dolce i minimum 80 dni w przypadku gorgonzoli piccante.

Gorgonzola – serwowanie

Gorgonzola świetnie łączy się z wieloma produktami, można ją używać do wielu sosów, makaronu, zapiekanek, czy mięsa, jej delikatny smak wyjątkowo smacznie komponuje się z owocami, orzechami lub miodem gryczanym.

Jakie wino parować z Gorgonzolą? Białe i lekkie czerwone idealnie pasuje do Gorgonzoli Dolce, a wino słodkie typu Porto czy Marsala z Gorgonzolą Piccante.

 

Udostępnij21
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kuchnia włoska w lekkim wydaniu

czytaj więcej
pizza ranking 2019

Najlepsza pizza w Warszawie – gdzie zjeść?

czytaj więcej

Jak wybrać oryginalny włoski ser?

czytaj więcej

Nietypowe przepisy na Wielkanocne jajka – spróbuj!

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra