• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Karnawałowa domówka

Karnawał to czas szalonych zabaw do białego rana, spotkań z przyjaciółmi rodziną. Jak go celebrować? Zorganizowane bale i imprezy są jakimś sposobem na spędzenie karnawału, ale dzisiaj podpowiemy, jak zorganizować wspaniałe przyjęcie w domu!

Na karnawałowym przyjęciu nie może zabraknąć stołu zastawionego pysznościami. Zapomnijcie o majonezowych sałatkach czy kanapkach i zapoznajcie się z propozycjami kucharzy Akademii Kulinarnej Whirlpool!

Karnawał po włosku, czyli stół rodem z Italii!

Na początek przystawki. Cristina poleca bruschetta caponatina. Pyszna grzanka z sycylijskimi warzywami jest nie tylko szybka i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim aromatyczna i smaczna.

Jeśli Wasi goście są miłośnikami mięsnych smaków, nie możecie zapomnieć o florenckim pate z przepisu Cristiny Catese! Wystarczy, że postawicie je na stole w pięknym słoiku lub kamiennym naczyniu, obok położycie kromki bagietki lub ciabatty i gotowe! Prosto i pysznie!

Natomiast Marco przygotował dla Was nieco odmienioną wersję dobrze znanego w Polsce tatara. Wariacja naszego szefa kuchni na pewno zaskoczy Waszych gości. Wołowina została przełamana smakiem imbiru i limonki, a dodatek tabasco przyjemnie pobudza kubki smakowe i rozgrzewa.

Pamiętaliśmy również o daniach głównych!

Trzymając się włoskich smaków, Marco proponuje Wam mule z Prosecco na kremie ziemniaczanym. Podane z kieliszkiem musującego wina i świeżym pieczywem są „niebem w gębie”. Jeśli jednak nie przepadacie za owocami morza lub trudno Wam kupić świeże, Cristina proponuje faszerowane conchiglioni. Duże, makaronowe muszle z nadzieniem z pancetty, ricotty i groszku, zapieczone z beszamelem i Parmigiano Reggiano na pewno zadowolą Waszych gości.

Karnawałowa uczta, czyli coś słodkiego na deser

Pamiętając, że karnawał bezpośrednio poprzedza okres postu, przygotowaliśmy dla Was wspaniałe desery. Lubiący nietuzinkowe połączenia Marco, zachęca do spróbowania cytrynowych batoników przełamanych wytrawnym smakiem Gorgonzoli. Propozycja może wydać się nietypowa, ale zapewniamy, że posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom!

Nie mogliśmy zapomnieć o klasycznym i znanym na całym świecie włoskim przysmaku, jakim jest tiramisu! Łatwe w przygotowaniu idealnie wpasuje się w karnawałowe menu. A jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości, wybierzcie piwną wersję tego klasycznego włoskiego deseru, czyli birramisu.

Nie zapominajcie o zabawie!

Karnawałowa domówka nie może obejść się bez tańca! Przygotujcie wcześniej odpowiednią playlistę. Jeśli nie macie pomysłu na dobór odpowiedniej muzyki, poproście znajomych o przysłanie swoich propozycji utworów!

Zastawiony stół, skoczna muzyka, ulubione drinki i dobry nastrój. Czegoś więcej potrzeba? Nic! Dlatego bawcie się ile sił!

Udostępnij11
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kuchenne inspiracje z KitchenAid

czytaj więcej

Aromat włoskich Świąt

czytaj więcej

Żyjmy według anti-aging!

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień osiemnasty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra