• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
MULE Z PROSECCO I CZOSNKIEM NA KREMIE ZIEMNIACZANYM

Mule z prosecco i czosnkiem na kremie ziemniaczanym

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 500 g muli
  • 1 szklanka prosecco extra dry
  • 1 szklanka białego wina
  • 30 g masła
  • 1/2 żółtej cebuli (drobno posiekanej)
  • 1 por średniej wielkości (drobno posiekana biała część)
  • 2 łodyżki selera naciowego (drobno posiekane)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 600 g bulionu warzywnego
  • 3 średnie ziemniaki (obrane i starte)
  • 1 szalotka (cienko pokrojona)
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 świeża bagietka
  • 1 ząbek czosnku (przekrojony wzdłuż na pół)
  • oliwa z oliwek extra vergine

MULE Z PROSECCO I CZOSNKIEM NA KREMIE ZIEMNIACZANYM

PRZYGOTOWANIE

W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Dodajemy cebulę, seler, por i smażymy aż warzywa będą miękkie (ok. 5 minut). Dodajemy bulion i gotujemy. Używając grubych oczek tarki, ścieramy ziemniaki i dodajemy do bulionu.

Na osobnej patelni rozgrzewamy resztę masła i smażymy szalotkę na średnim ogniu. Dodajemy mule i wino białe. Podkręcamy ogień i przykrywamy od razu patelnię pokrywką. Gotujemy mule przez 3-4 minuty aż będą otwarte. Wyrzucamy te, które są wciąż zamknięte. Przecedzamy mule, tak, aby płyn zachować (do zupy). Wyciągamy z muszli, a część zostawiamy. Wyjęte siekamy na kawałki i dodajemy do zupy (bulionu). Używając dużej chochli, przelewamy 1/3 zupy do blendera i blendujemy na puree. Dodajemy je następnie do pozostałej zupy i mieszamy całość. Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy.

Bagietkę kroimy na kromki (10 cm długość i 2 cm grubość).  Przypiekamy aż będą złote i chrupiące, a następnie ścieramy na nich ząbki czosnku. Na koniec siekamy pietruszkę i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w ciepłych miseczkach, a wierzch dekorujemy mulami w muszlach z dodatkiem bagietki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra