• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Bresaola – włoska wędlina najwyższej jakości

Bresaola to typowa, długo dojrzewająca suszona wędlina z mięsa wołowego wysokiej jakości. Pochodzi z Włoch, a dokładnie z doliny Valtellina w Lombardii.

Zgodnie z tradycyjną recepturą, żeby powstała bresaola, mięso najpierw moczy się w solance przez około 2 tygodnia i naciera ziołami (między innymi kolendrą i kminkiem). Następnie mięso zostawia się do wyschnięcia i dojrzewania przez kilka a nawet kilkanaście tygodni. Wyjątkowy klimat doliny Valtellina powoduje, że mięso jest miękkie i soczyste. Po czasie zmienia ono kolor na ciemnoczerwony i delikatnie twardnieje.
Bresaola jest wędliną o wysokich wartościach odżywczych, jest lekkostrawna, a także charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.

Jak przyrządzić potrawy z bresaolą?

Typowo włoski, wystarczy dosłownie kilka składników o doskonałej jakości, aby stworzyć pyszną przekąskę, czy danie.
Bresaola podawana jest często pokrojona w cienkie plasterki, ułożone na rukoli, skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek najlepszej jakości. Na wierzch warto posypać ją płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P.

Przekąskę z bresaoli warto połączyć z ciężkim czerwonym włoskim winem jak chociażby popularnym i wyśmienitym Vino Nobile di Montepulciano.

Nasza rada
Przy zakupie włoskich wędlin bardzo ważne, aby zwracać uwagę na  oznaczenia, które znajdują się na opakowaniach. Kupujmy produkty oznaczone znakami D.O.P, I.G.P, I.G.T, D.O.C. Mamy wtedy pewność, że są one najwyższej jakości.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień trzydziesty pierwszy: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwunasty: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień szesnasty: video przepisy

czytaj więcej

Ser Pecorino Toscano – smaczny nie tylko wiosną

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Kursy gotowania
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra

Image
X

Pierwsza książka z przepisami „Mieszu, mieszu”

Do kupienia w przedsprzedaży – tylko w Empik!


ZOBACZ TERAZ