Jeśli myślisz, że woda nie ma smaku to może zdziwić Cię, że wodę podobnie jak wino poddaje się… degustacji. Zajmują się tym hydrosommalierzy, którzy zwracają uwagę na to, że dodatek

Czego jeszcze nie wiesz o wodzie?
8 września 2017
8 września 2017
Jeśli myślisz, że woda nie ma smaku to może zdziwić Cię, że wodę podobnie jak wino poddaje się… degustacji. Zajmują się tym hydrosommalierzy, którzy zwracają uwagę na to, że dodatek
23 sierpnia 2017
Bazylia rozkochała w sobie wszystkie kuchnie świata, ale przede wszystkim tę śródziemnomorską. Włosi są mistrzami w umiejętnym wykorzystaniu jej w swoich potrawach. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że bazylia została
3 sierpnia 2017
Kiedy lato częstuje nas słoneczną i upalną aurą, każdy szuka sposobu na orzeźwienie. Istnieje wiele patentów na rześki powiew, jednak najlepiej zaufać tym najbardziej sprawdzonym. Włosi już dawno temu stworzyli
31 lipca 2017
Jeśli chcesz jeść smacznie, musisz postawić na dobre jakościowo produkty. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te pochodzące z certyfikowanych upraw.
5 lipca 2017
Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To
30 czerwca 2017
Gorgonzola to ceniony na całym świecie dojrzewający niebieski ser pleśniowy CHNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Niektórzy uważają, że po raz pierwszy wyprodukowano ją w roku 879 w leżącym obok Mediolanu małym miasteczku o nazwie właśnie Gorgonzola.
6 czerwca 2017
Kupując wołowinę, najczęściej zwracamy uwagę na świeżość produktu. Ale czy mięso może smakować dobrze po czternastu dniach przechowywania poza zamrażarką? A po trzydziestu? Tak, prawdziwi smakosze wiedzą, że jest to
5 czerwca 2017
Bez makaronu nie byłoby włoskiej kuchni. W Polsce też uwielbiamy makaron. Jest prosty w przygotowaniu i sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup, ale też jako główne danie. Mnogość
29 maja 2017
Oliwa z oliwek, zwana inaczej złotem Toskanii, to produkt, który cieszy się niemałą popularnością. Spotykana w większości sklepów, produkowana przez wielu producentów, rozpowszechniona w wielu krajach. Jak zatem wybrać oliwę z
29 maja 2017
Ocet balsamiczny z położonej w regionie Emilia-Romania Modeny to dojrzewająca w drewnianych beczkach przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron, do którego dodaje się octu winnego. Jest to jeden z
27 listopada 2015
Włoska kuchnia to nie tylko makarony, pizze czy lasagne, ale też koktajle i aperitify. Włoskie wina musujące sprawdzają się na początku posiłku oraz jako jego orzeźwiające zakończenie. Wielu zna na