• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
    • TikTok
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Czego jeszcze nie wiesz o wodzie?

8 września 2017

Jeśli myślisz, że woda nie ma smaku to może zdziwić Cię, że wodę podobnie jak wino poddaje się… degustacji. Zajmują się tym hydrosommalierzy, którzy zwracają uwagę na to, że dodatek

czytaj więcej

Bazylia – królowa kuchni śródziemnomorskiej

23 sierpnia 2017

Bazylia rozkochała w sobie wszystkie kuchnie świata, ale przede wszystkim tę śródziemnomorską. Włosi są mistrzami w umiejętnym wykorzystaniu jej w swoich potrawach. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że bazylia została

czytaj więcej

Letnie orzeźwienie z Campari

3 sierpnia 2017

Kiedy lato częstuje nas słoneczną i upalną aurą, każdy szuka sposobu na orzeźwienie. Istnieje wiele patentów na rześki powiew, jednak najlepiej zaufać tym najbardziej sprawdzonym. Włosi już dawno temu stworzyli

czytaj więcej

PRODUKTY BIO – JAK JE ROZPOZNAĆ ?

31 lipca 2017

Jeśli chcesz jeść smacznie, musisz postawić na dobre jakościowo produkty. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te pochodzące z certyfikowanych upraw.

kieliszki z letnim drinkiem aperol

APEROL, CZYLI APERITIF DOSKONAŁY

5 lipca 2017

Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To

czytaj więcej

GORGONZOLA DOLCE I PICCANTE

30 czerwca 2017

Marco Ghia

Gorgonzola to ceniony na całym świecie dojrzewający niebieski ser pleśniowy CHNP  (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Niektórzy uważają, że po raz pierwszy wyprodukowano ją w roku 879 w leżącym obok Mediolanu małym miasteczku o nazwie właśnie Gorgonzola.

KILKA SŁÓW O SEZONOWANIU WOŁOWINY

6 czerwca 2017

Kupując wołowinę, najczęściej zwracamy uwagę na świeżość produktu. Ale czy  mięso może smakować dobrze po czternastu dniach przechowywania poza zamrażarką? A po trzydziestu? Tak, prawdziwi smakosze wiedzą, że jest to

czytaj więcej

Jak dobrać sos do kształtu makaronu?

5 czerwca 2017

Bez makaronu nie byłoby włoskiej kuchni. W Polsce też uwielbiamy makaron. Jest prosty w przygotowaniu i sprawdza się nie tylko jako dodatek do zup, ale też jako główne danie. Mnogość

czytaj więcej

OLIWA Z OLIWEK – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ ?

29 maja 2017

Oliwa z oliwek, zwana inaczej złotem Toskanii, to produkt, który cieszy się niemałą popularnością. Spotykana w większości sklepów, produkowana przez wielu producentów, rozpowszechniona w wielu krajach. Jak zatem wybrać oliwę z

czytaj więcej

balsamico z Modeny

Poznaj sekret octu balsamicznego z modeny

29 maja 2017

Ocet balsamiczny z położonej w regionie Emilia-Romania Modeny to dojrzewająca w drewnianych beczkach przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron, do którego dodaje się octu winnego. Jest to jeden z

czytaj więcej

Aperol Spritz – nie jedyny drink z prosecco

27 listopada 2015

Włoska kuchnia to nie tylko makarony, pizze czy lasagne, ale też koktajle i aperitify. Włoskie wina musujące sprawdzają się na początku posiłku oraz jako jego orzeźwiające zakończenie. Wielu zna na

czytaj więcej

  • «
  • Idź do strony 1
  • Interim pages omitted …
  • Idź do strony 9
  • Idź do strony 10
  • Idź do strony 11

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • TikTok

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2022

↑
Góra