22 kwietnia w niedzielę przypada Earth Day, czyli Światowy Dzień Ziemi. Każdej wiosny ten jeden dzień w roku jest poświęcony promowaniu postaw proekologicznych wśród społeczeństw wszystkich krajów. My proponujemy niecodziennym sposób na uhonorowanie Dnia Ziemi – od kuchni. Co Wy na to?
Ziemia w sensie dosłownym i przenośnym jest naszą żywicielką. I choć według obliczeń naukowców ma już ponad 4,6 mld lat, to cały czas jest chojna i pozwala nam na korzystanie ze swoich dobrodziejstw. Jak podaje Forbes każdego roku Polacy marnują łącznie 9 ton żywności, co daje ok. 52 kg żywności na gospodarstwo domowe. Los naszej planety jest w naszych rękach, zajrzyjmy więc na chwilę do kuchni, gdzie wszystko się zaczyna i może zmienić na lepsze.
Kuchnia zero waste – czy to możliwe?
Kulinarne mody mają to do siebie, że często się zmieniają, i nie każdemu odpowiadają. Jest jednak pewien trend, który zatacza coraz szersze kręgi. To zero waste cooking, czyli gotowanie bez marnowania jedzenia. Na czym dokładnie polega? Przede wszystkim na wykorzystywaniu jedzenia, którego nie zjedliśmy do przygotowania innego posiłku. Można oczywiście zamrozić to, czego nie udało nam się skonsumować, ale pomyślmy, że takie wykorzystanie jedzeniowych resztek, które niesłusznie kojarzą nam się negatywnie, to ciekawy sposób na rozbudzenie naszej kulinarnej kreatywności. Przy okazji oszczędzamy, bo jedzenia starcza na dłużej.
Zero waste to także ograniczanie wykorzystania jednorazowych plastikowych opakowań. Dlatego następnym razem, gdy pójdziesz na zakupy, zabierz ze sobą płócienną torbę. Warto, bo za reklamówki trzeba teraz płacić. Więc nie opłaca się to nie tylko środowisku, ale też domowemu budżetowi. Zwróć uwagę na owoce i warzywa, które kupujesz. Wiele z nich pakowanych jest, często niepotrzebnie, w dodatkowe plastikowe torebki. Wybieraj takie, które możesz kupić „luzem” i zapakować do swojej torby.
Co możemy zrobić dla naszego środowiska w Dzień Ziemi:
- po pierwsze pamiętajmy, że dbanie o naszą planetę nie musi, a wręcz nie powinno ograniczać się wyłącznie do jednego dnia w roku😊,
- segregujmy śmieci i zbierajmy makulaturę, którą możemy potem oddać do skupu. Nie chodzi o pieniądze, a ochronę drzew,
- kupujmy produkty bez niepotrzebnego opakowania – np. owoce i warzywa,
- wybierajmy energooszczędne urządzenia AGD do naszej kuchni i takie, które pozwalają oszczędzać wodę (np. zmywarki do naczyń z programami połowy wsadu),
- kupujmy lokalne produkty – w ten sposób nie tylko wspieramy małych producentów, ale też mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które nie musiały przebyć na statkach lub ciężarówkach tysiąca kilometrów, żeby dotrzeć na nasz stół. Transport lokalnej żywności znacznie mniej zanieczyszcza środowisko.
Zapraszamy Was do świętowania Dnia Ziemi ze smakiem. Cieszmy się ze świeżych warzyw i owoców, ziół, serów i mięs. Korzystajmy z nich na co dzień w naszej kuchni – kreatywnie i tak, by marnować jak najmniej jedzenia. Zamiast kupować paczkowany, przygotujcie świeży domowy makaron z ulubionym sosem, paprykowy hummus, szybki jednogarnkowy obiad z kurczakiem w roli głównej, lub cokolwiek przyjdzie Wam do głowy. A gdy zaprosicie do wspólnego gotowania rodzinę i znajomych, możecie mieć pewność – że nic, co ugotujecie się nie zmarnuje.