Hummus to jeden z kulinarnych trendów, który nie przemija. I bardzo dobrze. Pasta z ciecierzycy jest smaczna, a co równie ważne bogata w składniki odżywcze. W sklepach znajdziemy wiele jej rodzajów – z papryką, suszonymi pomidorami, czarnuszką i czosnkiem. Dla każdego coś pysznego i zdrowego. No dobrze, a czy próbowaliście już przygotować hummus w domu?
„Hummus” po arabsku oznacza nie mniej, nie więcej jak „ciecierzycę”, czyli groch włoski. To właśnie dzięki tej roślinie strączkowej hummus jest pełen błonnika, który utrzymuje w dobrej formie nasz układ pokarmowy. Również tahini, czyli masło sezamowe, które jest nieodzownym dodatkiem pasty z ciecierzycy, zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Ponadto ciecierzyca uznawana jest też za afrodyzjak;-).
Właściwości zdrowotne hummusu
W 100 gramach pasty z ciecierzycy znajdziemy:
- 10 g białka,
- 2,4 mg żelaza (14% zalecanego dziennego spożycia),
- 71 mg magnezu (18%),
- 228 mg potasu (7%),
- 176 mg fosforu (18%),
- witaminy A i K,
- 83 µg kwasu foliowego (21%),
Hummus to zdrowa i niskokaloryczna przekąska. 100 gramów pasty z ciecierzycy zawiera 166 kalorii i 9 gramów tłuszczu. Dla porównania łyżka majonezu (25 gramów) ma tyle samo kalorii i dwa razy więcej tłuszczu, a nie może się równać hummusowym właściwościom.
Jak przygotować domowy hummus?
Gdy raz spróbujecie domowego hummusu, nigdy Wam się nie znudzi. Do podstawowej wersji, która może służyć jako baza do kulinarnych eksperymentów, potrzebujemy ciecierzycę. Jak ją przygotować?
- 3 szklanki suszonej ciecierzycy opłucz pod zimną wodą. Przełóż do miski, dodaj łyżkę sodą oczyszczonej i dodaj zimną wodę, tak żeby przykryć ciecierzycę. Zostaw na noc.
- Opłucz ciecierzycę i przełóż do dużego garnka z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut lub do miękkości. Zdejmij pianę, która unosi się na powierzchni.
- Gdy ciecierzyca będzie miękka, odcedź i opłucz pod zimną wodą.
Niecierpliwi zamiast suchej ciecierzycy, mogą użyć także cieciorki z puszki😊.
Hummus: przepis podstawowy
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki dobrej jakości tahini
- 1/4 szklanki ekstra oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1/2 łyżeczki kminku
- 4 łyżki wody
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wszystko, co musimy zrobić, to wrzucić wszystkie składniki do blendera lub malaksera i ucierać przez 2-3 minuty aż masa będzie aksamitna i gładka. Przed podaniem, polewamy hummus oliwą extra virgin.
Macie ochotę na hummus z papryką, nutą oregano i bazylii? Pyszny hummus paprykowy według przepisu Cristiny Catese znajdziecie: tutaj. Smacznego!