Nie tylko wakacje to doskonała pora na podróże do słonecznej Italii. Co można robić w czasie weekendu we Włoszech? Zbierać kulinarne wspomnienia, a tych, podobnie jak zabytków, nie brakuje w Rzymie, Neapolu, Mediolanie oraz innych miastach. A że w każdym regionie czekają kulinarne przysmaki, wybraliśmy dla Was 5 miejsc, tym razem w stolicy Kampanii, które każdy smakosz powinien odwiedzić.
Dlaczego warto zwiedzić Neapol? To jedno z trzech największych włoskich miast zasługuje na uwagę dzięki m.in. najsłynniejszemu na świecie wulkanowi Wezuwiusz, pięknym plażom nad morzem Tyrreńskim czy historycznej części centrum wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Neapol ma również swój wyjątkowy przysmak, a sztuka jego wypieku również, niczym najwspanialszy zabytek, została potwierdzona przez UNESCO.
Co zjeść w Neapolu?
O czym mowa? Oczywiście o neapolitańskiej pizzy! Jeżeli mieliście okazję poznać nasz ranking pizzy, wiecie już, gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie. Jeśli nie macie pomysłu lub możliwości na długi wyjazd wakacyjny, wykorzystajcie letni weekend. Bez problemu znajdziecie dużo tanich połączeń lotniczych do Włoch, i będziecie mogli dotrzeć do „źródeł”, czyli Neapolu i tam skosztować prawdziwej neapolitańskiej pizzy.
Neapol – gdzie zjeść, by zakochać się we włoskiej kuchni? 5 pizzerii w Neapolu, które trzeba odwiedzić!
Jak mówią sami Neapolitańczycy, pizza neapolitańska to produkt idealny, ponieważ nie można jej ulepszyć ani zmodyfikować. W Neapolu jest pod dostatkiem pizzerii i restauracji, ale miejsc serwujących tę jedyną, oryginalną pizzę włoską wcale nie ma tak dużo. Dlatego też wyselekcjonowaliśmy dla Was 5 pizzerii, które są szczególnie popularne wśród Neapolitańczyków i jakie warto odwiedzić w czasie Weekendu w Neapolu. Wyróżnia je: tradycja i historia wypieku pizzy od kilku pokoleń, wysoka jakość używanych produktów, sposób wypieku oraz oczywiście smak. Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu? O tym już musicie sami zdecydować 😉.
1. Ristorante Pizzeria Carmnella
Z całego serca zachęcamy Was do kulinarnych podróży, które sami często praktykujemy. W Neapolu polecamy zjeść w Ristorante Pizzeria Carmnella. To klimatyczne miejsce działa od 1892 roku. Zaczynało jako winiarnia założona przez Carmelę Sorrentino, przedsiębiorczą właścicielkę pełną pasji do gotowania. Dziś restaurację i pizzerię Carmnella prowadzi czwarte pokolenie rodziny Sorrentino.
2. Pizzeria Gorizia
Numer 2 na naszej liście to Pizzeria Gorizia założona w 1916 roku przez Salvatore Grasso. Właściciel, pan Salvatore, mimo że zatrudniał 5 kucharzy, nie pozwalał sobie, żeby zrezygnować z pasji. Aż do swoich ostatnich chwil przygotowywał pizze dla gości. Jesteśmy autentyczni – tak z dumą mówią o sobie dzisiejsi potomkowie. Mozzarella do pizzy jest nadal krojona ręcznie, gotowanie niezmiennie odbywa się w piecach opalanych drewnem, a tradycja przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Jaką pizzę znajdziemy w menu? Od klasycznej margherity i marinary, przez capricciosę, pizzę nadziewaną, pizza fritta, czyli smażoną pizzę, i wiele innych.
3. Pizza Fritta
Jeżeli zasmakujecie w smażonej na głębokim tłuszczu pizzy, to miejsce będzie dla Was kulinarnym rajem. Pizzeria Pizza Fritta od 1947 roku serwuje ten wyjątkowy i niezwykle popularny przysmak w Neapolu. Może być okrągła jak tradycyjna pizza lub złożona w kształcie dużego pieroga z nadzieniem. Na zdjęciu poniżej: pizza Reginella, jedna z najchętniej zamawianych pizz ze stracciata di bufala i szynką parmeńską.
4. Più400gradi
Più400gradi to nieduża rodzinna pizzeria prowadzona z pasją i dbałością o jakościowe składniki.
5. Pizzeria Carminiello
Oryginalna i prawdziwa pizza czeka również w Pizzeria Carminiello założonej w 1910 roku przez Carmine de Lucia. Początkowo pizza sprzedawana była z obwoźnego wózka, a po jakimś czasie sprzedaż przeniesiono do małego, ale gościnnego sklepiku. Obecnie pizzeria zarządzana jest przez Vincenzo i Marię de Lucia z tą samą pasją i tradycją, która zawsze wyróżniała lokal.
Jedne z najmilszych wspomnień z podróży to te kulinarne, bo jak lepiej poznać włoskie regiony, jeśli nie przez miejscową kuchnię?! W następnym artykule ciąg dalszych wojaży po Włoszech. Przygotujemy dla Was 5 miejsc, gdzie warto zjeść podczas wypadu na weekend do Rzymu. A jeśli nie macie możliwości wyjazdu, wybierzcie się w podróż po włoskich smakach i przyjdźcie na warsztaty kulinarne. Poznajcie Akademię 6. Zmysłu i zacznijcie czerpać radość z gotowania.