• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

OLIWA Z OLIWEK – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ ?

Oliwa z oliwek, zwana inaczej złotem Toskanii, to produkt, który cieszy się niemałą popularnością. Spotykana w większości sklepów, produkowana przez wielu producentów, rozpowszechniona w wielu krajach. Jak zatem wybrać oliwę z oliwek tak, aby cieszyć się nie tylko jej smakiem, aromatem, kolorem, ale również wartościami odżywczymi?

Przy zakupie oliwy z oliwek musimy trzymać się kilku podstawowych zasad, a będziemy mieć pewność, że prawdziwe złoto zagości w naszych potrawach:

1. Przy zakupie oliwy zwróć uwagę na jej oznaczenia:

  • Najbardziej wartościową oliwą jest oliwa extra virgin.
  • Jeśli na butelce widnieje napis LAMPANTE/SANSA unikaj jej jak ognia! Jest to oliwa ekstrahowana z resztek pozostałych po tłoczeniu za pomocą rozpuszczalnika.
  • Certyfikaty D.O.P oraz I.G.P to gwarancja wysokiej jakości.
  • Oznaczenia Bio lub Eco określają oliwę tłoczoną z oliwek pochodzących z upraw ekologicznych. Są to najlepsze oliwy dostępne na rynku.

2. Kolor oliwy na znaczenie

Nie jest on głównym wyznacznikiem jakości, natomiast pamiętajmy, że powinien być on zielonkawy lub lekko wpadający w żółć. Czerwone lub pomarańczowe refleksy mogą świadczyć o jej utlenieniu.

3. Jak przechowywać oliwę?

Po otwarciu, należy chronić oliwę przed:

  • Światłem
  • Wysoką temperaturą
  • Dostępem tlenu.

Nie trzymajmy oliwy otwartej dłużej niż rok, zasada im starsze, tym lepsze dotycząca wina, niestety nie sprawdza się z oliwą z oliwek. Pamiętajmy również, że dobra oliwa z oliwek powinna kosztować przynajmniej 30 zł/1 l . Jeśli chcemy cieszyć się jej smakiem i walorami odżywczymi – nie oszczędzajmy!

Więcej informacji o oliwie z oliwek znajdziesz na stronie internetowej Monini.

Udostępnij392
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Szykujemy się na plażę

czytaj więcej

ŚWIĄTECZNY EBOOK Z PRZEPISAMI

czytaj więcej

Karnawałowe koktajle

czytaj więcej
Cold brew

Cold brew – kawowy kop na zimno

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra