PRZYGOTOWANIE
Sałatka
W misce łączymy tarty imbir, posiekaną papryczkę chili, sos sojowy, oliwę i mieszamy do uzyskania sosu.
Pomidory kroimy w kostkę, obieramy łodygi selera i również kroimy w kostkę. Pomidory łączymy z selerem, posiekaną kolendrą i sosem.
Sardynki
Z sardynek odcinamy głowy, filetujemy je i myjemy pod bieżącą wodą.
Przygotowujemy trzy osobne miski. Do jednej przesypujemy mąkę, w drugiej roztrzepujemy dwa jajka, a w trzeciej przygotowujemy bułkę tartą.
Każdą sardynkę, trzymając za ogon obtaczamy najpierw w mące, otrzepując jej nadmiar. Następnie zamaczamy w jajkach, a na koniec w obtaczamy w bułce tartej ugniatając lekko dłońmi, tak aby panierka utrzymała się na sardynkach.
W rondelku wysokich bokach rozgrzewamy olej.
Temperatura nie powinna przekraczać 170 st C. Smażymy po 2-3 sardynki na raz z obydwu stron. Jak tylko się zarumienią przekładamy je na kawałek ręcznika papierowego i odsączamy nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem sardynki doprawiamy solą i pieprzem.