Co prawda sezon grillowy dobiegł już końca, ale tę kiełbasę pokochacie nie tylko z grilla. Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool pracował nad przepisem na kiełbasę idealną przez cały sezon. Zapamiętajcie go, bo ta kiełbasa sprawdzi się nie tylko w sezonie letnich biesiad przy ognisku, ale będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole.
Pamiętajcie, że sekretem udanej kiełbasy, jest przede wszystkim mięso najwyższej jakości. My wybraliśmy befsztyk.pl, który produkty dostarczył nam do samej kuchni.
Kiełbasa Idealna – przepis
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej pokrojonej (nie zmielonej!) w 5 mm kostkę
30 g nasion kopru włoskiego
10 g gorczycy
1 ząbek czosnku
3 g liści szałwii
2g liści pietruszki
18 g soli morskiej
5 g czarnego pieprzu
½ szklanki dobrego, czerwonego wina
2 metry 30 mm osłonki kolagenowej (pamiętajcie, żeby cały czas była sucha!)
Smalec do wysmarowania szprycy nadziewarki
Nadziewarka (ręczna lub maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką)
Przygotowanie kiełbasy
Na suchej patelni, ustawionej na średnim palniku upraż ziarna gorczycy oraz kopru włoskiego, cały czas poruszając patelnią. Powinno to zająć ok 4 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy ziarna będą całkowicie wystudzone, zmiel je wraz z czosnkiem, a następnie połącz z pieprzem, solą, drobno posiekaną szałwią i pietruszką.
W dużej misce połącz mięso, wino oraz mieszankę ziołowa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Po nasmarowaniu szprycy smalcem, naciągnij na nią osłonkę, zabezpiecz ją na końcu i powoli nadziewaj ją mięsem. Postaraj się unikać bąbli powietrza. Gdy skończysz wypełniać osłonkę, ułóż wszystko na stole i zawiąż końce kiełbasy. Odmierz 15 centymetrowe odcinki kiełbasy i skręć je, tak aby powstały laski kiełbasy. Gotową kiełbasę zawiń w nasmarowany olejem papier. Możesz ją przechowywać w lodówce przed 2-3 dni lub zamrozić owiniętą w folię aluminiową.
Kiełbasę przełóż do głębokiej patelni, zalej winem oraz dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj na średnim ogniu, aż kiełbasa delikatnie się skarmelizuje.
PS. Nam najbardziej smakowała kiełbasa z dodatkiem białego wina (ok. 100 ml), kilkoma kroplami oliwy z oliwek, gałązką świeżego rozmarynu, tymianku i posiekaną cebulą.