• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Jak przygotować domową kiełbasę?

Co prawda sezon grillowy dobiegł już końca, ale tę kiełbasę pokochacie nie tylko z grilla. Szef Akademii Kulinarnej Whirlpool pracował nad przepisem na kiełbasę idealną przez cały sezon. Zapamiętajcie go, bo ta kiełbasa sprawdzi się nie tylko w sezonie letnich biesiad przy ognisku, ale będzie idealnym dodatkiem na świątecznym stole.

Pamiętajcie, że sekretem udanej kiełbasy, jest przede wszystkim mięso najwyższej jakości. My wybraliśmy befsztyk.pl, który produkty dostarczył nam do samej kuchni.

Kiełbasa Idealna – przepis

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej pokrojonej (nie zmielonej!) w 5 mm kostkę

30 g nasion kopru włoskiego

10 g gorczycy

1 ząbek czosnku

3 g liści szałwii

2g liści pietruszki

18 g soli morskiej

5 g czarnego pieprzu

½ szklanki dobrego, czerwonego wina

2 metry 30 mm osłonki kolagenowej (pamiętajcie, żeby cały czas była sucha!)

Smalec do wysmarowania szprycy nadziewarki

Nadziewarka (ręczna lub maszynka do mięsa z odpowiednią nakładką)

Przygotowanie kiełbasy

Na suchej patelni, ustawionej na średnim palniku upraż ziarna gorczycy oraz kopru włoskiego, cały czas poruszając patelnią. Powinno to zająć ok 4 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Gdy ziarna będą całkowicie wystudzone, zmiel je wraz z czosnkiem, a następnie połącz z pieprzem, solą, drobno posiekaną szałwią i pietruszką.

W dużej misce połącz mięso, wino oraz mieszankę ziołowa i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Po nasmarowaniu szprycy smalcem, naciągnij na nią osłonkę, zabezpiecz ją na końcu i powoli nadziewaj ją mięsem. Postaraj się unikać bąbli powietrza. Gdy skończysz wypełniać osłonkę, ułóż wszystko na stole i zawiąż końce kiełbasy. Odmierz 15 centymetrowe odcinki kiełbasy i skręć je, tak aby powstały laski kiełbasy. Gotową kiełbasę zawiń w nasmarowany olejem papier. Możesz ją przechowywać w lodówce przed 2-3 dni lub zamrozić owiniętą w folię aluminiową.

Kiełbasę przełóż do głębokiej patelni, zalej winem oraz dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywę i gotuj na średnim ogniu, aż kiełbasa delikatnie się skarmelizuje.

PS. Nam najbardziej smakowała kiełbasa z dodatkiem białego wina (ok. 100 ml), kilkoma kroplami oliwy z oliwek, gałązką świeżego rozmarynu, tymianku i posiekaną cebulą.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

11) Neapol – gdzie zjeść smaczną pizzę. Aromatyczna kuchnia neapolitańska

Neapol – gdzie zjeść, by rozsmakować się w południowych Włoszech?

czytaj więcej

OLIWA Z OLIWEK – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ ?

czytaj więcej

Czy wiesz, jaką kawę pijesz?

czytaj więcej

Wiosenne oczyszczanie – na czym polega?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra