• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Salamini alla Cacciatora czyli włoskie salami myśliwych

Włoskie Salamini alla Cacciatora DOP biorą swoją nazwę od myśliwych, którzy brali je ze sobą na polowania („cacciatore” to po polsku „myśliwy”). Były one szybką, wygodną i pożywną przekąską, która zajmowała mało miejsca, ważyła jeszcze mniej i smakowała wspaniale z kromką chleba.

Salame Cacciatore DOP produkowane jest zgodnie z tradycyjnym, przekazywanym z pokolenia na pokolenie przepisem wyżej wymienionych myśliwych. Do jego produkcji używa się wyłącznie najwyższej jakości surowców pochodzących z wyznaczonych obszarów Włoch; wieprzowiny, soli, pieprzu oraz, zgodnie z tradycją, szczypty czosnku. Nie dodaje się do żadnych mocniejszych przypraw.

Cacciatore DOP po zmieleniu i zmieszaniu starannie wyselekcjonowanych mięs i po dodaniu  innych składników, musi dojrzewać przez minimum 10 dni. Docelowo salami ma być małe i lekkie (zwykle waży około 200 gramów,a maksymalnie osiągać może 350 gramów), mieć delikatnie zakrzywioną formę
i twardą, nieelastyczną konsystencję. Ponadto powinno mieć żywy rubinowy kolor oraz słodki i delikatny smak.

W 2001 roku ten wyjątkowy produkt otrzymał najwyższe europejskie oznaczenie ChNP gwarantujące jego jakość i pochodzenie.

Salami jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z owocami, lekkim biały, czy czerwonym winem, czy z kromką świeżego chleba i orzechami.

Chcesz mieć pewność, że kupujesz salami najwyższej jakości? Zawsze zwracaj uwagę na opakowanie – szukaj tych, na których znajdują się  znaczenia takie jak ChNP i Cacciatore.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Co na prezent na Święta?

czytaj więcej

Kuchenne inspiracje z KitchenAid

czytaj więcej

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA D I JAKĄ PEŁNI ROLĘ?

czytaj więcej
Parmigiano reggiano

Parmigiano Reggiano i Grana Padano – czym się różnią?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra