• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Ser Asiago – świeży czy dojrzewający?

Asiago to półtwardy, niepasteryzowany włoski ser żółty DOP. Jego nazwa pochodzi od Altopiano di Asiago – wyżyny Asiago, gdzie podobno zaczęto go produkować już w roku 1000.

Wraz ze wzrostem popularności sera rozpoczęto jego produkcję w pobliskich rejonach na północy Włoch, gdzie produkowany jest do dzisiaj; w regionach Veneto i Trentino, a dokładniej w prowincjach Vicenzy, Trento, Padwy i Treviso. Początkowo do jego produkcji używano wyłącznie mleka owczego, z czasem jednak, z powodu coraz popularniejszej hodowli bydła, powoli przestawiano się na mleko krowie. W XVI wieku ser Asiago był już produkowany wyłącznie z mleka krowiego.

Istnieją dwa rodzaje sera Asiago: Asiago Fresco (świeży) i Asiago Stagionato (dojrzewający).

Asiago Stagionato (dojrzewający)

Tradycyjny ser Asiago to Asiago Stagionato. Ma mocny, zdecydowany smak, a jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych. Dojrzewa przez mininum 60 dni, i zgodnie z okresem dojrzewania dzieli się na: Asiago mezzano, o delikatnym smaku (okres dojrzewania to 4-6 miesięcy), bardziej wyrazisty Asiago vecchio (ponad 10  miesięcy) oraz intensywny Asiago stravecchio (ponad 15 miesięcy).

Asiago Fresco (świeży)

Asiago Fresco, powstały na początku XX wieku, ma delikatny, przyjemny smak w którym wyczuć można aromat świeżego mleka, a jego zapach przywołuje na myśl jogurt i masło. Jest miękki w dotyku. Jego okres dojrzewania wynosi minimum 20 dni.

Istnieje jeszcze jedna kategoria sera Asiago – Asiago „prodotto in montagna”, czyli produkowany w górach. Jest to tradycyjny ser produkowany wyłącznie na wyżynie Asiago i wyłącznie z mleka górskiego, Asiago „z najwyższej półki”. Również on dzieli się na świeży (minimalny czas dojrzewania: 30 dni) i dojrzewający (minimalny czas dojrzewania: 90 dni).  Jego produkcja jest ściśle monitorowana tak, aby ser wytwarzany był zgodnie z wielowiekową tradycją.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij6

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dwudziesty czwarty: video przepisy

czytaj więcej

Bazylia – królowa kuchni śródziemnomorskiej

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień jedenasty: video przepisy

czytaj więcej

Jak powstaje makaron?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra