• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Ser Pecorino Toscano – smaczny nie tylko wiosną

Ser Pecorino Toscano to miękki lub półtwardy włoski ser DOP. Ma bardzo długą historię, ponieważ wywodzi się z czasów Etrusków i Rzymian. Już wtedy znany był w Toskanii jako ser „cacio”, jak wiemy ze wzmianek Pliniusza Starszego w jego dziele „Naturalis Historia”.

Od 1400 roku Pecorino Toscano wymieniany jest w wielu dziełach i dokumentach, zawsze pod nazwą „cacio marzolino”. Nazwa pochodzi od włoskiej nazwy miesiąca marzec (marzo), a ser nazywany był tak ponieważ jego produkcję, która trwała całą wiosnę, rozpoczynano w marcu.

Pecorino Toscano DOP produkowany jest na terenie całej Toskanii oraz w kilku ściśle określonych prowincjach Umbrii i Lazio. Do jego wyrobu używa się wyłącznie mleka owczego

Pecorino Toscano – rodzaje

Jest to ser miękki lub półtwardy, w zależności od odmiany. A odmiany są dwie:

  • Pecorino Toscano DOP fresco (świeży/młody), który ma żółtą skórkę, słomkowożółty kolor, delikatną, prawie kremową konsystencję oraz charakterystyczny słodki smak.
  • Pecorino Toscano DOP stagionato, którego skórka ma dużo ciemniejszy odcień; w zależności od składników, których wykorzysta się do produkcji wersji stagionato skórka może być czerwonawa lub nawet czarna. Ser ma słomkowożółty kolor i intensywny, ale nie pikantny smak.
Udostępnij15
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Jak zachować czystość w kuchni?

czytaj więcej
kolorowe paczki i donuty

Kilka propozycji na Tłusty Czwartek

czytaj więcej

Szykujemy się na plażę

czytaj więcej
włoska szynka dojrzewajacej Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma CHNP – królowa włoskich szynek dojrzewających

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra