• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Świąteczny marcepan

Marcepan nieodłącznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Słodki, migdałowy deser, podawany najczęściej w postaci kulek oblanych czekoladą, który idealnie komponuje się z kawą, jest prosty w przygotowaniu. Dlatego właśnie przez długi czas był ulubionym deserem Europejczyków. Został wyparty dopiero przez czekoladę.

Marcepan przywędrował do Europy prawdopodobnie z Turcji. Z tą teorią nie zgadzają się Włosi oraz Węgrzy, którzy do tej pory prowadzą spór o autorstwo przepisu. Co ciekawe do Polski marcepan zawitał z Niemiec.

Obecnie marcepan często zastępowany jest przez tańszy w produkcji precepan, który zamiast migdałów zawiera jądra pestek brzoskwini i zwany jest „marcepanem dla ubogich”. Dodatkowo wyrób ten zawiera więcej cukru, żeby zrównoważyć goryczkę.

Jednak zamiast tanich odpowiedników, które naśladują smak, najlepiej samodzielnie przygotować marcepanowy przysmak.

Domowy marcepan – jak zrobić?

Do przygotowania marcepanu wystarczy kilka składników:

  • migdały (200g)
  • cukier puder (180g)
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • łyżka wody

Wystarczy dokładnie utrzeć w robocie kuchennym delikatnie uprażone, obrane ze skórek migdały następnie wyciągnąć je na blat i wyrobić masę migdałową wraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym  z łyżką wody.

Zamiast olejku migdałowego możesz też dodać wody różanej.

Smacznego!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Świąteczny marcepan

czytaj więcej
Przepis na deser tiramisu

Tiramisu – jak przygotować klasyczny włoski deser?

czytaj więcej

Pora na pomidora – zawsze odpowiednia

czytaj więcej

5 super trików na udanego grilla

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra