Marcepan nieodłącznie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Słodki, migdałowy deser, podawany najczęściej w postaci kulek oblanych czekoladą, który idealnie komponuje się z kawą, jest prosty w przygotowaniu. Dlatego właśnie przez długi czas był ulubionym deserem Europejczyków. Został wyparty dopiero przez czekoladę.
Marcepan przywędrował do Europy prawdopodobnie z Turcji. Z tą teorią nie zgadzają się Włosi oraz Węgrzy, którzy do tej pory prowadzą spór o autorstwo przepisu. Co ciekawe do Polski marcepan zawitał z Niemiec.
Obecnie marcepan często zastępowany jest przez tańszy w produkcji precepan, który zamiast migdałów zawiera jądra pestek brzoskwini i zwany jest „marcepanem dla ubogich”. Dodatkowo wyrób ten zawiera więcej cukru, żeby zrównoważyć goryczkę.
Jednak zamiast tanich odpowiedników, które naśladują smak, najlepiej samodzielnie przygotować marcepanowy przysmak.
Domowy marcepan – jak zrobić?
Do przygotowania marcepanu wystarczy kilka składników:
- migdały (200g)
- cukier puder (180g)
- kilka kropel olejku migdałowego
- łyżka wody
Wystarczy dokładnie utrzeć w robocie kuchennym delikatnie uprażone, obrane ze skórek migdały następnie wyciągnąć je na blat i wyrobić masę migdałową wraz z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym z łyżką wody.
Zamiast olejku migdałowego możesz też dodać wody różanej.
Smacznego!