Myśląc o podstawowych kuchennych przyborach, myślimy od razu o nożach. Muszą być ostre, małe i duże, do chleba, do warzyw i do mięsa. W każdej kuchni znajduje się jednak miejsce i na nie – nożyczki kuchenne.
A co, jeśli powiemy Wam, że właśnie specjalnie wyprofilowane nożyczki ułatwią wam przygotowanie niemal każdego posiłku?
Zacznijmy od nożyczek uniwersalnych, które w kuchni poradzą sobie z otwarciem każdego opakowania. Każdy ma takie w kuchennej szufladzie i każdy korzysta z nich wielokrotnie podczas przygotowania posiłków. Wybierajcie koniecznie takie, które są lekkie i trwałe – posłużą Wam latami. Miłośnikom dobrego designu polecamy te z pomarańczowymi uchwytami, ich historia sięga już 50 lat!
Nożyce do drobiu – dzięki profilowanemu ostrzu ułatwia cięcie zarówno mięsa jak i kości. Dzięki temu w prosty sposób możecie porcjować i oczyszczać drób. Przy zakupie zwróćcie uwagę na specjalne wgłębienie ostrza oraz czy nożyce są masywne – jeśli tak, łatwiej wam będzie utrzymać je w dłoni.
Nożyce do ryb – samodzielne filetowanie i oczyszczanie ryb nie jest takie proste. Warto więc zainwestować w nożyczki, które ułatwią tę czynność. Zagięte do góry nożyce z ząbkowanymi ostrzami są wyprofilowane w taki sposób, by móc dostać się nawet do trudno dostępnych miejsc.
Nożyczki kuchenne, uniwersalne – powyżej widzimy kolejny przykład nożyc wielofunkcyjnych, jednak ten model to gradka dla gadżeciarzy. W rękojeści mieści się uchwyt do otwierania korków i butelek. Nie musimy chyba wspominać, że to bardzo przydatna funkcja w kuchni.
Nożyczki kuchenne – model z ząbkowanym, falistym ostrzem zadowoli wszystkich miłośników gotowania, ponieważ łatwo nim ciąć zioła. Ostrze zapobiega wyślizgiwaniu się przecinanego materiału – żaden szczypiorek Wam już nie ucieknie!