• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Czy wiesz, jaką kawę pijesz?

Codziennie na świecie wypija się 2,25 miliarda filiżanek kawy. Wiele z nas kawę tratuje jako sposób na pobudkę, innym pomaga przetrwać dzień, a część pije ją po prostu dla smaku.

Zainteresowanie kawą, według etiopskiej legendy, pojawiało się po tym, gdy pewien pasterz zaobserwował pobudzenie wśród swych kóz, które wcześniej zjadły ziarna kawowca.

Do Polski napój dotarł do pod koniec siedemnastego stulecia, a wciągu ostatnich 10 lat wzrost spożycia kawy wyniósł aż 80%. Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, jaką kawę pijesz?

Gatunki kawy

Najpopularniejsze gatunki, które można spotkać w Polsce to Arabica i Robusta. Oba gatunki różnią się, poza smakiem oczywiście, ciężkością uprawy. Arabica uprawiana jest na dużych wysokościach, od 1 do 2 tys. m n.p.m. Dodatkowo najlepiej, aby były to wilgotne tropiki o temperaturze z przedziału od 15 do 30 stopni Celsjusza. Robusta nie jest aż tak wymagająca, do tego jest bardziej odporna na szkodniki i zawiera więcej kofeiny.

 

Sekret smaku idealnego espresso kryje się w harmonii między kwaśnością i goryczą. Tej harmonii nie da się jednak osiągnąć, wykorzystując tylko jedną odmianę kawy. Dlatego też Illy jest mieszanką dziewięciu wysokiej jakości odmian gatunku Arabica.

Mieszanki z różnych plantacji dobiera się tak, aby stworzyły zawsze taki sam smak kawy. Nie zawsze jest to również taka sama mieszanka – udział danego gatunku jest uzależniony od pogody, zbiorów i innych czynników, które mają wpływ na smak gotowego napoju.

Udostępnij10
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dziewiąty: video przepisy

czytaj więcej
makaron spaghetti z bazyliowym pesto posypany serem

Pesto z bazylii i nie tylko

czytaj więcej

IMBIR – JAK JEŚĆ?

czytaj więcej

OLIWA Z OLIWEK – JAK WYBRAĆ NAJLEPSZĄ ?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra