Wybór sera, zwłaszcza należącego do włoskiej rodziny serów, wydawać się może prosty. Wszystkie są pyszne i wystarczy pójść do dowolnego sklepu, żeby kupić Parmigiano Reggiano, Gorgonzolę lub Asiago. Uważajmy jednak, ponieważ nie każdy włoski ser będzie tym, za którego się podaje.
Jeżeli chcemy mieć pewność nie tylko najlepszego smaku, ale też jakości, nie kupujmy serów na „oko”. Czasem kuszące opakowania mogą kryć w sobie ser, który tylko pozornie przypomina włoski oryginał. Unia Europejska wyszła naprzeciw producentom żywności, w tym również i serów, wprowadzając restrykcyjną politykę żywności.
W jej ramach pojawiły się oznaczenia produktów regionalnych o wielopokoleniowej tradycji. – Celem unijnej polityki żywności i stosowanych oznaczeń jest wyróżnienie produktów regionalnych i tradycyjnych wysokiej jakości, wyeliminowanie nieuczciwej konkurencji oraz optymalizacja dochodu producentów – mówi Dorota Kubuj koordynatorka kampanii „Tak Smakuje Dolce Vita”.
Oryginalny ser tylko z oznaczeniem Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)
W polskiej kuchni coraz częściej obecne są włoskie sery takie jak produkowane ze świeżego mleka Parmigiano Reggiano, Asiago i Gorgonzola. Serwowane w formie przystawek lub jako dodatek do dań głównych wprowadzają niezwykłe włoskie nuty do rodzimych dań. Wybierając włoski ser, nie spoglądajmy tylko na informacje o cenie czy miejscu produkcji, naszym drogowskazem powinna być Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). – To oznaczenie możemy porównać do „paszportu” dla serów. Znak ChNP odnosi się bowiem do określonego miejsca, w którym wyprodukowano dany ser i daje konsumentom pewność, że jakość produktu jest zasługą środowiska geograficznego, a wszystkie etapy produkcji odbywają się na określonym obszarze geograficznym – podkreśla Dorota Kubuj.
Żeby chronić i nadzorować produkcję Parmigiano Reggiano, Asiago oraz Gorgonzola, zostały utworzone konsorcja, które zrzeszają producentów tych pysznych włoskich serów, i zapewniają ścisłą kontrolę procesu produkcji. Szukajmy na opakowaniach serów oznaczenia z logo konsorcjum i z Chronioną Nazwą Pochodzenia – to gwarancja najwyższej jakości produktu.
Parmigiano Reggiano, Asiago oraz Gorgonzola – sery z gwarancją jakości i smaku
Jeśli chcemy cieszyć się najlepszym smakiem włoskiego sera, nie dajmy się zwieść produktom, które niekiedy do złudzenia przypominają oryginały. Prawdziwy smak zawsze da o sobie znać, ale nie tylko on. Najlepszy ser – czy to będzie Parmigiano Reggiano, Asiago czy też Gorgonzola, produkowany zgodnie z tradycyjną recepturą i w określonym regionie geograficznym, będzie miał charakterystyczny smak i aromat, ale również właściwą danemu serowi konsystencję, a w jego składzie znajdziemy wyłącznie naturalne składniki bez sztucznych dodatków.
Jeżeli zależy nam na autentyczności oraz najlepszej jakości i smaku, szukajmy na sklepowych półkach:
- Ser Parmigiano Reggiano DOP (Parmigiano Reggiano CHNP),
- Ser Asiago DOP (Asiago CHNP),
- Ser Gorgonzola DOP (Gorgonzola CHNP).