• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

5 idealnych drinków na karnawał!

Karnawał to niezapomniany czas pełen zabawy i uśmiechu, przez wielu mocno wyczekiwany w ciągu roku. Jest to też czas spędzony w gronie przyjaciół. Perfekcyjnym dopełnieniem tego momentu są pyszne i orzeźwiające drinki. Sprawdźcie nasze przepisy.

Na początek Aperol Spritz! Dlaczego? Przepyszny, słodko-gorzki, włoski aperitif w połączeniu z bąbelkami, czyli Prosecco. To musi się udać! To idealny przykład na to, że Aperol Spritz nie jest tylko „letnim drinkiem”. Świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji, gdzie są nasi najbliżsi i dobra zabawa pełna pozytywnych wibracji. Jaki jest przepis na doskonały Aperol Spritz?

1. Przepis na Aperol Spritz

Jest to proste połączenie Prosecco, Aperolu i wody gazowanej, które stało się kwintesencją włoskiego stylu bycia. Przygotowanie tego napoju mieszanego jest banalnie proste. Jednak by w pełni doświadczyć zalet Aperol Spritz, proces jego przygotowania wymaga zachowania dwóch zasad – odpowiedniej kolejności i proporcji.

Do szklanki lub kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno:

3 porcje Prosecco (120 ml)

2 porcje Aperol (80 ml)

1 porcja wody gazowanej (40 ml)

Dodajemy plasterek pomarańczy… i gotowe.

Bez względu na to, czy na Twojej imprezie karnawałowej będzie królowała Beyonce czy Bee Gees, warto przygotować lekkie i smaczne koktajle. Na takim przyjęciu warto zadbać nie tylko o ciekawy kostium, bowiem dobre samopoczucie gości jest również bardzo istotne. Aby wprowadzić grono swoich znajomych w świetny, imprezowy nastrój, warto zastosować coś, co jest modne, znane i lekkie, aby każdy mógł cieszyć się szampańską atmosferą jak najdłużej. Moda na aperitify i bittery coraz mocniej zaczyna wdzierać się na salony i pukać do drzwi naszych domostw. Dlatego też polecam koktajle na bazie najwybitniejszego i najbardziej znanego przedstawiciela tego gatunku, jakim jest Campari – symbol włoskiej klasy i stylu.

Aperol Spritz
Aperol Spritz

2. Przepis na Campari Tonic

Mówi się, że prostota jest kluczem do sukcesu. Ten koktajl jest na to najlepszym dowodem. Proste połączenie Campari i toniku to idealny drink na każdą imprezę.

Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:

40 ml Campari

Całość uzupełniamy tonikiem. Dodajemy plasterek pomarańczy.

3. Przepis na Garibaldi

Ten koktajl nazwany bohaterem narodowym Włoch, ponieważ Włosi wierzą, że tak jak Giuseppe Garibaldi zjednoczył kraj, tak ten napój również jednoczy, gdyż jest  połączeniem północy (Mediolan – Campari) z południem (Sycylia – pomarańcze). Koktajl polecany dla wielbicieli mniej wytrawnych, a bardziej słodkich smaków.

Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:

40 ml Campari

Uzupełniamy świeżym sokiem z pomarańczy. Dodajemy plasterek pomarańczy.

4. Przepis na Camparini

Karnawał to idealny czas na eksperymenty i urozmaicenia. Warto pobawić się również smakiem serwowanych koktajli i dodać do nich odrobinę kreatywności. Tęsknisz do lata? Jest na to rozwiązanie, które łączy smaki, które nieodzownie kojarzą się z ciepłą, słoneczną aurą. Ten koktajl to idealna receptura na odświeżenie wakacyjnych wspomnień w środku lata.

Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:

40 ml Campari

10 ml syropu wiśniowego

Całość uzupełniamy cytrynowym Radlerem.

Dodajemy plasterek pomarańczy lub cytryny.

5. Przepis na Negroni Sbagliato

Czas karnawału kojarzy się zwykle z winem musującym. A co jeśli ktoś z Twoich gości nie przepada za tym rodzajem alkoholu i woli bardziej wymagające smaki? I na to znajdzie się recepta! Jest pewien koktajl, który idealni spełni takie oczekiwania. To bardzo popularna wariacja najsłynniejszego koktajlu na bazie Campari, jakim jest Negroni.

Samo słowo sbagliato z języka włoskiego oznacza błąd, jakim było zastąpienie Ginu przez Prosecco. Jest to zdecydowanie lżejsza propozycja od intensywnego oryginału, jednak bogactwo smaku i aromatu, jaki kryje się w tym napoju mieszanym, zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:

30 ml Campari

30 ml słodkiego, czerwonego wermutu.

Całość dopełniamy Prosecco. Dodajemy plasterek pomarańczy.

Campari
Campari

Wiele osób na wstępie odrzuca wino musujące ze względu na jego wytrawny smak i ogranicza jego spożycia do symbolicznego kieliszka jako toast o północy, witając Nowy Rok. Pamiętajmy, że ten rodzaj alkoholu to nie tylko wytrawne nuty! Idealnym przykładem jest Cinzano Gran Dolce – lekkie, owocowe wino musujące o świeżym i orzeźwiającym smaku, podkreślone subtelną słodyczą. Idealnie będzie komponowało się z owocami czy deserami. Jest to produkt, który sprawi, że bąbelkami będziemy cieszyć się znacznie częściej, niż tylko raz w roku.

Salute!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

co warto zjesc na Sycylii

Jaka jest kuchnia sycylijska?

czytaj więcej

Nietypowe przepisy na Wielkanocne jajka – spróbuj!

czytaj więcej

ŚWIĄTECZNY EBOOK Z PRZEPISAMI

czytaj więcej

Czy wiesz, jaką kawę pijesz?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra