Aperol – komu?! To jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. W końcu Włosi wiedzą, jak smakować życie oraz znani są ze swojej kulinarnej pomysłowości. Wyrazem tego stało się l’aperitivo (Aperitivo). To zwyczaj nieformalnych spotkań z przyjaciółmi przy kieliszku lekkiego alkoholu i stole pełnym przekąsek. Poznajcie niezbędnego towarzysza la dolce vita, czyli aperol spritz.
Aperol po raz pierwszy został przedstawiony światu przez braci Barbieri podczas targów alkoholowych w Padwie, w 1919 roku. Ten bogaty w smaku i delikatny aperitif o uwodzicielskiej barwie bardzo szybko zdobył sobie uznanie. Pierwsze kampanie z udziałem cenionych gwiazd ekranu, sprawiły, że w latach 60. i 70. niemal całe Włochy kokieteryjnie wzdychały… “Ah, Aperol!”. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy charakter na dobre podbiły kubki smakowe mieszkańców półwyspu apenińskiego.
Aperol znaczy “Aperitif doskonały”
Tajemnica sukcesu tego drinka tkwi w niezmienionej od czasu powstania recepturze, która stanowi niebanalny wkład w kulturę aperitivo. Mieszanka kilkunastu ziół, korzeni i słodko-gorzki balans, płynący z połączenia pomarańczy i rabarbaru, tworzą zestawienie nieporównywalne dla żadnego innego aperitifu. Dodatkowym atutem aperolu jest jego niewielka zawartość alkoholu (11 proc.). Jasny, oranżowy kolor i niska zawartość alkoholu zdają się od samego początku nastrajać do spędzenia kilku radosnych… i długich chwil z aperolem.
Aperol Spritz – koktajl pełen energii i smaku
W latach 80. uwagę modnych Europejczyków przykuł delikatny koktajl o energetyzującej nazwie – Aperol Spritz. Proste połączenie Prosecco, Aperolu i wody gazowanej błyskawicznie stało się kwintesencją włoskiego lifestyle’u i nieprzemijającej młodości. Dziś to jeden z najlepiej rozpoznawalnych drinków na świecie.
Przepis na Aperol Spritz
Przygotowanie tego kultowego drinka jest bardzo proste. Jednak, aby w pełni doświadczyć jego zalet, proces przygotowania wymaga zachowania dwóch złotych zasad: odpowiedniej kolejności i proporcji.
Do szklanki lub kieliszka wypełnionego lodem wlewamy kolejno:
- 3 porcje Prosecco (120 ml)
- 2 porcje Aperol (80 ml)
- 1 porcję wody gazowanej (40 ml)
Dodajemy plasterek pomarańczy… i gotowe.
Tylko tak przygotowany Spritz w pełni odsłoni swoje walory. Aperol Spritz sprawdza się w każdej sytuacji. To idealna propozycja na lunch, nieformalne spotkania, początek przyjęcia, oraz perfekcyjny, odprężający sposób ukoronowania dnia. Z czym serwować Aperol Spritz? Co powiecie na szybkie mini pizze z ciasta francuskiego?!
Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.
A może wolisz soft drinki? Sprawdź przepisy na orzeźwiające bezalkoholowe napoje.
Widzieliście już nasze nowe warsztaty kulinarne?