Włoska kuchnia to nie tylko makarony, pizze czy lasagne, ale też koktajle i aperitify. Włoskie wina musujące sprawdzają się na początku posiłku oraz jako jego orzeźwiające zakończenie. Wielu zna na pewno kultowy „szprycer”, czyli Aperol Spritz. Na szczęście na tym koktajlu nie kończą się włoskie drinki na bazie prosecco. Dziś mamy dla Was kilku godnych zastępców tego klasycznego włoskiego aperitivo.
Jeżeli planujecie weekend we Włoszech, tym razem możemy Wam polecić Wenecję Euganejską, czyli Veneto. Dlaczego? Otóż właśnie ten region, oddalony o godzinę drogi od Wenecji, jest ojczyzną prosecco. W tamtejszych winnicach każdego roku produkuje się 446 milionów butelek wina musującego, z czego 90 milionów jest przeznaczonych na eksport. Oczywiście nie trzeba koniecznie wyjeżdżać za granicę, żeby móc cieszyć się smakiem prosecco. W domowym zaciszu przyrządzicie samodzielnie różne koktajle. Listę rozpoczyna słynny aperitif, czyli Aperol Spritz, a dalej inne „szprycery”, które sprawdzą się nie tylko jako letnie orzeźwiające napoje, ale też drinki na karnawał czy spotkanie ze znajomymi.