Bresaola to typowa, długo dojrzewająca suszona wędlina z mięsa wołowego wysokiej jakości. Pochodzi z Włoch, a dokładnie z doliny Valtellina w Lombardii.
Zgodnie z tradycyjną recepturą, żeby powstała bresaola, mięso najpierw moczy się w solance przez około 2 tygodnia i naciera ziołami (między innymi kolendrą i kminkiem). Następnie mięso zostawia się do wyschnięcia i dojrzewania przez kilka a nawet kilkanaście tygodni. Wyjątkowy klimat doliny Valtellina powoduje, że mięso jest miękkie i soczyste. Po czasie zmienia ono kolor na ciemnoczerwony i delikatnie twardnieje.
Bresaola jest wędliną o wysokich wartościach odżywczych, jest lekkostrawna, a także charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Jak przyrządzić potrawy z bresaolą?
Typowo włoski, wystarczy dosłownie kilka składników o doskonałej jakości, aby stworzyć pyszną przekąskę, czy danie.
Bresaola podawana jest często pokrojona w cienkie plasterki, ułożone na rukoli, skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek najlepszej jakości. Na wierzch warto posypać ją płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P.
Przekąskę z bresaoli warto połączyć z ciężkim czerwonym włoskim winem jak chociażby popularnym i wyśmienitym Vino Nobile di Montepulciano.
Nasza rada
Przy zakupie włoskich wędlin bardzo ważne, aby zwracać uwagę na oznaczenia, które znajdują się na opakowaniach. Kupujmy produkty oznaczone znakami D.O.P, I.G.P, I.G.T, D.O.C. Mamy wtedy pewność, że są one najwyższej jakości.