• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Czego jeszcze nie wiesz o wodzie?

Jeśli myślisz, że woda nie ma smaku to może zdziwić Cię, że wodę podobnie jak wino poddaje się… degustacji. Zajmują się tym hydrosommalierzy, którzy zwracają uwagę na to, że dodatek lodu czy cytrusów wpływa na smak jak i na strukturę smaku wody, dlatego polecają jej picie bez dodatków.

Kluczem do opisywania smaku wody jest węch. To od niego zależy, jak dobrze uda się nam rozpoznać poszczególne walory wody. Smak ma drugorzędne znaczenie. Aby odpowiednio przygotować kubki smakowe, najlepiej dzień wcześniej zrezygnować z ostrych przypraw i kawy.

Degustacja wody – cechy, na które należy zwrócić uwagę:

  • Świeżość: przyjemne odczuwanie naturalnego chłodu wody
  • Wzburzenie: ilość i wielkość pęcherzyków
  • Klarowność: przejrzystość wody
  • Bukiet: odczuwalny zmysłem węchu
  • Kwasowość: poziom świeżości odczuwanej zaraz po wypełnieniu ust oraz natychmiast po jej połknięciu
  • Soczystość: percepcja różnych rodzajów soli
  • Struktura: ogólna ocena złożoności i bogactwa wody
  • Lekkość: ocena ciężkości wody w ustach
  • Miękkość: poziom delikatności i aksamitności odczuwany w ustach
  • Równowaga: ogólne odczucie harmonii wszystkich właściwości wody
  • Trwałość: czas trwania poszczególnych odczuć węchowych i smakowych

Wody mineralne – klasyfikacja

Wody mineralne klasyfikuje się ze względu na zawartość mikroelementów na 1 litr. W ten sposób wyróżniamy wody:

  • wysokozmineralizowane zawierające ponad 15% składników mineralnych
  • średniozmineralizowane, w których ilość składników mineralnych oscyluje pomiędzy 5% a 10%
  • niskozmineralizowane, które zawierają do 5% składników mineralnych

Kierując się tymi kryteriami, naszym wyborem są włoskie wody: pochodząca z Alp San Pellegrino i toskańska Acqua Panna, których walory smakowe podkreślają smak potraw przygotowywanych w Akademii.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

ŚWIĄTECZNY EBOOK Z PRZEPISAMI

czytaj więcej

Żyjmy według anti-aging!

czytaj więcej
włoska szynka dojrzewajacej Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma CHNP – królowa włoskich szynek dojrzewających

czytaj więcej
Parmigiano reggiano

Parmigiano Reggiano i Grana Padano – czym się różnią?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra