• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Cold brew – kawowy kop na zimno

Cold brew

Cold brew to bardzo modny napój w ostatnim czasie. Jest idealny na upały, gdy potrzebujesz natychmiastowego zastrzyku energii i chłodnego orzeźwienia! Czym jest ta kawa parzona na zimno i jak ją przygotować?

Podstawowa różnica między cold brew a mrożoną kawą jest taka, że mrożona kawa jest przygotowywana tradycyjnie, czyli na gorąco i jedynie schłodzona lodem, a cold brew jest świeżo zmieloną kawą parzoną na zimno przez wiele godzin i na koniec przefiltrowaną.

Dzięki unikalnemu procesowi przygotowania, wykluczającego obróbkę pod wpływem wysokiej temperatury, kawa ma zupełnie inny aromat. Ma bardziej subtelny smak i jest naturalnie słodsza, a to dlatego że mniejszy poziom kwasowości niż zwykłe americano. Dzięki temu jest również delikatniejsza dla Twojego żołądka. Zawiera też więcej kofeiny niż zwykła kawa. Pobudzi Cię i naładuje energią na długie letnie dni!

Parzenie kawy na zimno sprawia, że w napoju znajduje się więcej cennych antyoksydantów. Te naturalne substancje ochronią Twoją skórę przed wolnymi rodnikami i spowolniają procesy starzenia.

Jak przygotować cold brew w domu?

To banalnie proste! Potrzebujesz jedynie:

  • 80 g świeżo zmielonej kawy
  • 1 l lodowatej wody

Dodaj kawę do pojemnika – może być plastikowy, szklany albo ceramiczny. Najlepiej będzie smakowała świeżo i grubo zmielona kawa. Nie chcesz czuć drobnych ziarenek kawy między zębami! Aromat cold brew zależy od użytych ziaren, z których została zaparzona. Świetnie będzie smakowała średnio palona etiopska mieszanka ziaren marki Illy Monoarabica Ethiopia. Zmielonej kawy dodaj tyle, ile lubisz. Warto zacząć testowanie od proporcji 80 g kawy na 1 l wody.

Kawę zalej lodowatą wodą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Im dłużej, tym osiągniesz lepszy smak.

Po tym czasie przecedź kawę przez filtr (taki jak w przypadku chemexa) lub przez kawałek gazy. To tyle! Masz cold brew zrobione przez siebie.

Na koniec – jeśli lubisz – dodaj kostki lodu, ulubione mleko i ciesz się orzeźwiającym smakiem podczas upalnych dni!

Żeby cieszyć się orzeźwiającym smakiem, możesz sprawić sobie elegancki prezent – urządzenie do cold brew Cold Brew KitchenAid. Naczynie jest wykonane z wysokiej jakości szkła i stali, pomieści 870 ml naparu, a pozostawiona w lodówce kawa będzie aromatyczna i świeża jeszcze przez 2 tygodnie!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień trzynasty: video przepisy

czytaj więcej
talerz z makaronem i owocami morza

Domowy makaron – komu?

czytaj więcej
butelki z oliwa z oliwek monocultivar extra vergine

Oliwy Monocultivar – skarby extra vergine

czytaj więcej
włoski makaron zapiekany lasagne

Lasagne – przepis na włoski klasyk

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra