• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
DOMOWE RAVIOLI CARBONARA

DOMOWE RAVIOLI CARBONARA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 2.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 9 żółtek

Składniki na farsz:

  • 300 g mleka
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 60 g Parmigiano Reggiano DOP
  • 18 jajek
  • 150 g guanciale

Składniki na sos:

  • 40 g masła
  • 40 g sera Pecorino Romano DOP

DOMOWE RAVIOLI CARBONARA

PRZYGOTOWANIE

Robimy z mąki kopiec, wbijamy żółtka i wyrabiamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkowujemy na grubość papieru. Przygotowujemy 12 dysków o śr. 10 cm średnicy.

Farsz:

Przygotowujemy beszamel: mieszamy mleko, masło i mąkę. Dodajemy teraz Parmigiano Reggiano. W małej patelni podsmażymy guanciale pokrojone w paseczki, dopóki nie będzie chrupiące. Układamy następnie na papierze, odsączając w ten sposób nadmiar tłuszczu. Dodajemy do kremu z Parmigiano Reggiano. Za pomocą rękawa cukierniczego na środku każdego dysku rysujemy gniazdko. W środku każdego gniazda wbijamy surowe żółtko, nakładamy drugi dysk i zamykamy każde ravioli. Gotujemy je 2 minuty w osolonej, wrzącej wodzie (żółtko wewnątrz musi być kremowe. Układamy każde na patelni na minutę. Podsmażamy na maśle. Serwujemy posypane startym Pecorino Romano.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra