
Niektórzy nazywają ravioli włoską wersją naszych polskich pierogów. Ten włoski klasyk ma jednak odmienne niż pierogi kształty, różni się ciastem oraz farszami, i podaje z sosami. Czy łatwo przyrządzić domowe ravioli? Sprawdźcie, co na ten temat mówi nasza specjalistka od pasta fresca, chef Cristina Catese.
Mogą być serwowane zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Pierwsze wzmianki o ravioli pochodzą z Italii z XIV wieku. Zgodnie z tradycją nadziewano je wówczas świeżymi ziołami, serem oraz roztrzepanym jajkiem, i następnie gotowano w bulionie. Klasyczne ravioli ma kształt kwadratu o boku ok. 4 cm. We starożytnych Włoszech spożywano je w każdy piątek oraz w czasie Wielkiego Postu. My zachęcamy do jedzenia ravioli przez cały rok, kiedy tylko przyjdzie Wam ochota na coś pysznego.
Sekret ravioli – ciasto i nadzienie
O ile w kuchni włoskiej znajdziemy wiele mięsnych dań, o tyle ravioli ucieszą wegetarian. Co kryje się między dwiema cienkimi warstwami ciasta? Przede wszystkich warzywa i/lub ser ricotta. Szukacie przepisu na prawdziwe włoskie ravioli? Zacznijcie od przygotowania ciasta.
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, przygotujcie czarne ravioli. Ciasto przygotowuje się tak samo jak w przypadku tradycyjnych ravioli z tym, że na końcu do ciasta dodajemy saszetkę nero di seppia (tusz z mątwy).
Szukacie pomysłu na nadzienie do ravioli? Oprócz szpinaku i ricotty, warto sięgnąć po rybę (np. dorsza lub wędzoną makrelę), pikantną włoską kiełbasę, bakłażana, pomidory. Nie warto ograniczać swojej fantazji kulinarnej!
Najlepsze sosy do ravioli
Czy wiecie, że dopiero w XVI wieku ravioli zaczęto serwować z sosem pomidorowym? Oczywiście ravioli będą smakować wyśmienicie nie tylko z pomidorami (przepis na sos znajdziecie tutaj), ale też innymi dodatkami. Po ugotowaniu możecie podawać je skropione oliwą truflową lub z sosem z palonego masła i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wystarczy podsmażyć ravioli przez chwilę na maśle (na patelni rozpuszczamy masło aż do momentu, gdy zacznie pachnieć „orzechowo”, wtedy dodajemy ravioli i podsmażamy, wykładamy na talerze i posypujemy pieprzem). Posłuchajcie, jak Cristina serwuje ravioli w swoim domu.
Jak przechowywać ravioli?
Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ravioli w domu, warto kierować się zasadą podobną do polskich pierogów. Lepiej więc zrobić więcej i zamrozić na później. Świeżo przygotowane ravioli gotujemy od razu (wystarczy 3-4 minuty w osolonej wodzie) lub zamrażamy. Jak właściwie to zrobić? Posłuchajcie rady Cristiny.