• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Domowe ravioli

Niektórzy nazywają ravioli włoską wersją naszych polskich pierogów. Ten włoski klasyk ma jednak odmienne niż pierogi kształty, różni się ciastem oraz farszami, i podaje z sosami. Czy łatwo przyrządzić domowe ravioli? Sprawdźcie, co na ten temat mówi nasza specjalistka od pasta fresca, chef Cristina Catese.

Mogą być serwowane zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Pierwsze wzmianki o ravioli pochodzą z Italii z XIV wieku. Zgodnie z tradycją nadziewano je wówczas świeżymi ziołami, serem oraz roztrzepanym jajkiem, i następnie gotowano w bulionie. Klasyczne ravioli ma kształt kwadratu o boku ok. 4 cm. We starożytnych Włoszech spożywano je w każdy piątek oraz w czasie Wielkiego Postu. My zachęcamy do jedzenia ravioli przez cały rok, kiedy tylko przyjdzie Wam ochota na coś pysznego.

Sekret ravioli – ciasto i nadzienie

O ile w kuchni włoskiej znajdziemy wiele mięsnych dań, o tyle ravioli ucieszą wegetarian. Co kryje się między dwiema cienkimi warstwami ciasta? Przede wszystkich warzywa i/lub ser ricotta. Szukacie przepisu na prawdziwe włoskie ravioli? Zacznijcie od przygotowania ciasta.

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, przygotujcie czarne ravioli. Ciasto przygotowuje się tak samo jak w przypadku tradycyjnych ravioli z tym, że na końcu do ciasta dodajemy  saszetkę nero di seppia (tusz z mątwy).

Szukacie pomysłu na nadzienie do ravioli? Oprócz szpinaku i ricotty, warto sięgnąć po rybę (np. dorsza lub wędzoną makrelę), pikantną włoską kiełbasę, bakłażana, pomidory. Nie warto ograniczać swojej fantazji kulinarnej!

Najlepsze sosy do ravioli

Czy wiecie, że dopiero w XVI wieku ravioli zaczęto serwować z sosem pomidorowym? Oczywiście ravioli będą smakować wyśmienicie nie tylko z pomidorami (przepis na sos znajdziecie tutaj), ale też innymi dodatkami. Po ugotowaniu możecie podawać je skropione oliwą truflową lub z sosem z palonego masła i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wystarczy podsmażyć ravioli przez chwilę na maśle (na patelni rozpuszczamy masło aż do momentu, gdy zacznie pachnieć „orzechowo”, wtedy dodajemy ravioli i podsmażamy, wykładamy na talerze i posypujemy pieprzem). Posłuchajcie, jak Cristina serwuje ravioli w swoim domu.

Jak przechowywać ravioli?

Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ravioli w domu, warto kierować się zasadą podobną do polskich pierogów. Lepiej więc zrobić więcej i zamrozić na później. Świeżo przygotowane ravioli gotujemy od razu (wystarczy 3-4 minuty w osolonej wodzie) lub zamrażamy. Jak właściwie to zrobić? Posłuchajcie rady Cristiny.

Udostępnij23
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień jedenasty: video przepisy

czytaj więcej

Jak przygotować domową kiełbasę?

czytaj więcej
co warto zjesc na Sycylii

Jaka jest kuchnia sycylijska?

czytaj więcej
włoski makaron zapiekany lasagne

Lasagne – przepis na włoski klasyk

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra