• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Domowe sposoby na przeziębienie

Późna jesień i nadchodząca zima to pory, w  których niestety często się przeziębiamy. Większość z nas od razu biegnie wtedy do apteki po suplementy i popularne środki mające zwalczyć dolegliwości. Ale czy to dobre rozwiązanie? Nie! Otóż najkorzystniejszym sposobem na pierwsze objawy przeziębienia jest naturalna apteka domowa. Jak ją  wyposażyć? Przeczytajcie!

Kiedy  zaczyna nas „kręcić w nosie”, pojawiają się dreszcze, a w gardle nieprzyjemne drapie, należy szybko zadziałać kompleksowo. Co wtedy robić: na pewno utrzymać ciepło i zwiększyć wymianę wody, co pomaga dostarczyć substancji zwalczających intruzów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też sporządzenie wytrawnej mikstury antybiotykowej: dwie główki czosnku z sześcioma cytrynami blendujemy na gładką masę i odstawiamy na całą noc. Taki domowy „lek” pijemy 3 razy dziennie od razu po posiłku. Czosnek, a dokładnie zawarta w nim allicyna ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe; cytryna zawiera rutynę, dzięki której witamina C odpowiedzialna za odporność nie ulega stratom. Ważne przy tym, że napój czosnkowo-cytrynowy to jednak remedium tylko dla odpornego żołądka – duża ilość czosnku lekko go podrażnia i może wywołać ból. Mikstura ta jest także wskazana dla osób z ciśnieniem w normie – czosnek je obniża.

Sposoby na przeziębienie  dobre dla każdego  

Uniwersalny, domowy środek to napar z kwiatów rumianku, świeżej kurkumy z goździkami i kłączem imbiru. Nie jest to może najsmaczniejsza kombinacja, ale odpowiednia dla każdego i  co najważniejsze – bardzo skuteczna! Wszystkie te składniki ulepszają ochronę organizmu oraz,  zapobiegają rozwojowi bakterii i działają silnie przeciwzapalnie. Bo przeziębienie, a potem grypa czy inna choroba to przecież zapalenia… Nie dajmy się im i pijmy na zdrowie! Między posiłkami dobry jest też napar z kopru włoskiego. Dlaczego? Przeziębienie to także mniej sprawne jelita. Koper włoski pomoże zapobiec wzdęciom, niestrawności czy gazom, które często towarzyszą chorobom –  to nic innego, jak walka bakterii flory jelitowej z bakteriami zewnętrznymi. Kolejnym wspomagaczem jest napar z lipy, jednak trzeba go pić przed snem – działa napotnie i regenerująco.

Co na katar?

Z pewnością syrop z czerwonej kapusty! Można go przyrządzić bardzo łatwo i szybko:

  • przepuszczamy kapustę przez sokowirówkę tak, by uzyskać szklankę soku,
  • gotujemy płyn,
  • gdy przestygnie, dodajemy 1/2 szklanki dowolnego miodu i mieszamy,
  • pijemy po 1 łyżeczce 3–4 razy dziennie.

Podczas kataru mogą nam pomóc także inhalacje – z wrzątkiem, olejkiem sosnowym lub lawendowym. Ważne przy tym, żeby wszystko stosować regularnie.

Gdy boli gardło…

…warto pić napar z szałwii i dodatkowo robić z niego płukanki. Łagodząco działa też miód – ale prosto ze słoiczka i bez innych produktów. Oczywiście mamy na myśli miód wysokiej jakości i z pewnego źródła! Inną pomocną rośliną jest anyż. Możemy sporządzić z niego napój anyżkowy: 2 łyżeczki gwiazdki anyżu zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 15 minut, następnie przecedzamy. Gdy płyn przestygnie, dodajemy 1/2 szklanki miodu (najlepiej lipowego) i mieszamy. Pijemy 4–5 razy dziennie po 1/4 szklanki.

Na co zwrócić uwagę w codziennym menu?

Oprócz powyższych, pomocnych mikstur czy produktów, warto pamiętać, co jeść, żeby odżywić walczący z przeziębieniem organizm. Na pewno antyoksydanty, a znajdziemy je w:

  • zielonych warzywach liściastych,
  • łagodnych przyprawach i ziołach,
  • czerwonych, fioletowych warzywach i owocach,
  • olejach roślinnych i rybach morskich.

Jeśli skupimy się na takim jedzeniu, na pewno łatwiej i szybciej wszelkie infekcje miną. Unikajmy też smażenia i grillowania. W tym czasie, lepiej stosować inne – lekkie i zdrowsze techniki kulinarne (parowanie, duszenie bez obsmażania, sous-vide, gotowanie tradycyjne). Pamiętajmy o regularnym nawadnianiu – najlepiej naparami z rozmarynu, tymianku, czy płatków róży i nagietka, a także letnią wodą mineralną. Mogą być też naturalne soki warzywno-owocowe.

Czego unikać podczas przeziębienia?   

Coraz chętniej korzystamy z porad specjalistów (dietetyków, coach’ów zdrowia), których najczęściej pytamy: „co jeść aby… ? co jeść jak …?” Rzadko jednak – „czego unikać, gdy…”. A to równie bardzo istotne! W trakcie przeziębienia starajmy się ograniczać jedzenie produktów ciężkostrawnych, o chłodnej temperaturze, omijajmy też ostre przyprawy, gazowane napoje, kwaśne owoce i słodycze. Warto także ograniczyć produkty nabiałowe, a mięso, ryby, czy jaja gotować na parze, piec czy gotować. W ten sposób unikniemy dodatkowych problemów z żołądkiem i jelitami, a tym samym zadbamy o florę bakteryjną i szybszy powrót do zdrowia.

Milena Nosek

 

 

 

Udostępnij29
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Salamini alla Cacciatora czyli włoskie salami myśliwych

czytaj więcej
co warto zjesc na Sycylii

Jaka jest kuchnia sycylijska?

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dziewiętnasty: video przepisy

czytaj więcej

Pora na pomidora – zawsze odpowiednia

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra