• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Domowe sposoby na przeziębienie

Późna jesień i nadchodząca zima to pory, w  których niestety często się przeziębiamy. Większość z nas od razu biegnie wtedy do apteki po suplementy i popularne środki mające zwalczyć dolegliwości. Ale czy to dobre rozwiązanie? Nie! Otóż najkorzystniejszym sposobem na pierwsze objawy przeziębienia jest naturalna apteka domowa. Jak ją  wyposażyć? Przeczytajcie!

Kiedy  zaczyna nas „kręcić w nosie”, pojawiają się dreszcze, a w gardle nieprzyjemne drapie, należy szybko zadziałać kompleksowo. Co wtedy robić: na pewno utrzymać ciepło i zwiększyć wymianę wody, co pomaga dostarczyć substancji zwalczających intruzów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest też sporządzenie wytrawnej mikstury antybiotykowej: dwie główki czosnku z sześcioma cytrynami blendujemy na gładką masę i odstawiamy na całą noc. Taki domowy „lek” pijemy 3 razy dziennie od razu po posiłku. Czosnek, a dokładnie zawarta w nim allicyna ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe; cytryna zawiera rutynę, dzięki której witamina C odpowiedzialna za odporność nie ulega stratom. Ważne przy tym, że napój czosnkowo-cytrynowy to jednak remedium tylko dla odpornego żołądka – duża ilość czosnku lekko go podrażnia i może wywołać ból. Mikstura ta jest także wskazana dla osób z ciśnieniem w normie – czosnek je obniża.

Sposoby na przeziębienie  dobre dla każdego  

Uniwersalny, domowy środek to napar z kwiatów rumianku, świeżej kurkumy z goździkami i kłączem imbiru. Nie jest to może najsmaczniejsza kombinacja, ale odpowiednia dla każdego i  co najważniejsze – bardzo skuteczna! Wszystkie te składniki ulepszają ochronę organizmu oraz,  zapobiegają rozwojowi bakterii i działają silnie przeciwzapalnie. Bo przeziębienie, a potem grypa czy inna choroba to przecież zapalenia… Nie dajmy się im i pijmy na zdrowie! Między posiłkami dobry jest też napar z kopru włoskiego. Dlaczego? Przeziębienie to także mniej sprawne jelita. Koper włoski pomoże zapobiec wzdęciom, niestrawności czy gazom, które często towarzyszą chorobom –  to nic innego, jak walka bakterii flory jelitowej z bakteriami zewnętrznymi. Kolejnym wspomagaczem jest napar z lipy, jednak trzeba go pić przed snem – działa napotnie i regenerująco.

Co na katar?

Z pewnością syrop z czerwonej kapusty! Można go przyrządzić bardzo łatwo i szybko:

  • przepuszczamy kapustę przez sokowirówkę tak, by uzyskać szklankę soku,
  • gotujemy płyn,
  • gdy przestygnie, dodajemy 1/2 szklanki dowolnego miodu i mieszamy,
  • pijemy po 1 łyżeczce 3–4 razy dziennie.

Podczas kataru mogą nam pomóc także inhalacje – z wrzątkiem, olejkiem sosnowym lub lawendowym. Ważne przy tym, żeby wszystko stosować regularnie.

Gdy boli gardło…

…warto pić napar z szałwii i dodatkowo robić z niego płukanki. Łagodząco działa też miód – ale prosto ze słoiczka i bez innych produktów. Oczywiście mamy na myśli miód wysokiej jakości i z pewnego źródła! Inną pomocną rośliną jest anyż. Możemy sporządzić z niego napój anyżkowy: 2 łyżeczki gwiazdki anyżu zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 15 minut, następnie przecedzamy. Gdy płyn przestygnie, dodajemy 1/2 szklanki miodu (najlepiej lipowego) i mieszamy. Pijemy 4–5 razy dziennie po 1/4 szklanki.

Na co zwrócić uwagę w codziennym menu?

Oprócz powyższych, pomocnych mikstur czy produktów, warto pamiętać, co jeść, żeby odżywić walczący z przeziębieniem organizm. Na pewno antyoksydanty, a znajdziemy je w:

  • zielonych warzywach liściastych,
  • łagodnych przyprawach i ziołach,
  • czerwonych, fioletowych warzywach i owocach,
  • olejach roślinnych i rybach morskich.

Jeśli skupimy się na takim jedzeniu, na pewno łatwiej i szybciej wszelkie infekcje miną. Unikajmy też smażenia i grillowania. W tym czasie, lepiej stosować inne – lekkie i zdrowsze techniki kulinarne (parowanie, duszenie bez obsmażania, sous-vide, gotowanie tradycyjne). Pamiętajmy o regularnym nawadnianiu – najlepiej naparami z rozmarynu, tymianku, czy płatków róży i nagietka, a także letnią wodą mineralną. Mogą być też naturalne soki warzywno-owocowe.

Czego unikać podczas przeziębienia?   

Coraz chętniej korzystamy z porad specjalistów (dietetyków, coach’ów zdrowia), których najczęściej pytamy: „co jeść aby… ? co jeść jak …?” Rzadko jednak – „czego unikać, gdy…”. A to równie bardzo istotne! W trakcie przeziębienia starajmy się ograniczać jedzenie produktów ciężkostrawnych, o chłodnej temperaturze, omijajmy też ostre przyprawy, gazowane napoje, kwaśne owoce i słodycze. Warto także ograniczyć produkty nabiałowe, a mięso, ryby, czy jaja gotować na parze, piec czy gotować. W ten sposób unikniemy dodatkowych problemów z żołądkiem i jelitami, a tym samym zadbamy o florę bakteryjną i szybszy powrót do zdrowia.

Milena Nosek

 

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

pizza na cienkim spodzie

Najlepsza pizza w Warszawie – gdzie zjeść? Ranking 2020

czytaj więcej

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA D I JAKĄ PEŁNI ROLĘ?

czytaj więcej
1) Aperol – drinki z prosecco do wykonania w domu

Aperol Spritz – 4 najciekawsze przepisy na drinki z prosecco!

czytaj więcej

Karnawałowe koktajle

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra