• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

  • Kup voucher
  • Zapisy z vouchera
    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Video przepisy
  • Oferta
  • FAQ
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA D I JAKĄ PEŁNI ROLĘ?

Z badań epidemiologicznych wynika, że niedobór witaminy D jest wciąż powszechny we wszystkich grupach wiekowych. Naukowcy i lekarze z kilku krajów opracowali nowe wytyczne suplementacji witaminą D dla mieszkańców Europy Środkowej, w tym również Polski. Zalecane dotychczas dawki zostały zwiększone ponad dwukrotnie. Przeczytajcie, gdzie występuje witamina D i co się dzieje, gdy jej zapas w organizmie nie jest wystarczający.

Do najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy D zalicza się brak ekspozycji na słońce. Nierzadko problemem bywa też przyjmowanie jej w zbyt małych dawkach, zawartych w pożywieniu. Jaka jest jej rola w organizmie człowieka? Wykazuje bardzo różne właściwości – od budowy kości po zabieganie nowotworom.

Warto też wiedzieć, gdzie występuje witamina D i skąd ją czerpać. Najlepiej, gdy jest wytwarzana przez organizm naturalnie lub przyjmowana z nieprzetworzonej żywności. Jednak u większości osób potrzebne są suplementy, aby uzupełnić jej braki.

Rola witaminy D w organizmie

Witamina D jest odpowiedzialna przede wszystkim za mineralizację kości i prawidłowy rozwój układu kostnego. Poprawia także funkcjonowanie układu krążenia oraz serca. Witamina ta jest prohormonem, czyli bierze udział w powstawaniu hormonów odpowiadających za tempo metabolizmu. Dzięki temu pomaga również utrzymać sylwetkę w ryzach.

Witamina D – niedobory i ich objawy

Do najczęstszych symptomów niskiego stężenia witaminy D w organizmie zalicza się:

  • brak apetytu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • ogólne osłabienie,
  • szybkie męczenie się,
  • bezsenność,
  • biegunki,
  • nadwagę,
  • uczucie bólu skóry.

Powyższe dolegliwości to stosunkowo łagodne skutki braku wystarczających zasobów witaminy D. Niedobory mogą bowiem mieć bardziej zaawansowane objawy, takie jak:

  • zniekształcenia sylwetki,
  • złamania,
  • osteoporoza,
  • nowotwory jelita grubego.

Niedobór witaminy D u dzieci

Objawy niedoboru witaminy D różnią się u dorosłych i dzieci oraz młodzieży. Wśród małoletnich najczęściej obserwuje się:

  • krzywicę kości,
  • płaską głowę,
  • zaparcia,
  • guzy czoła,
  • powolny wzrost.

Różne stopnie niedoboru

Za prawidłowe stężenie witaminy D przyjmuje się obecnie 30–50 ng/ml 25-OH-D. Poziomy poniżej 30 ng/ml są traktowane jako niedobór, przy czym umownie dzieli się go na:

  • lekki: 20-30 ng/ml,
  • średni: 10-20 ng/ml,
  • ciężki: 0-10 ng/ml.

Gdzie występuje witamina D?

Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie: sardynki, szproty lub łosoś. Znaczące jej ilości ma w sobie także śledź i makrela. Warto przy tym zauważyć, że dostarczenie odpowiedniej, dziennej dawki witaminy D np. z porcji makreli nie jest możliwe. Należałoby jej zjeść aż 660 g. Sytuacja jest równie abstrakcyjna w przypadku innych dobrych źródeł tej witaminy, znajdujących się w pożywieniu, np. kurzych jaj. Odpowiednią dozę witaminy D zapewnia dopiero 20 jaj.

Warto wiedzieć, gdzie występuje witamina D, ale należy też pamiętać, że z praktycznego punktu widzenia jej naturalne źródła nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu człowieka. Wynika to właśnie z ograniczonych możliwości ich spożycia. Dlatego w większości przypadków, by móc przyswoić wystarczającą dawkę witaminy D, suplementacja jest wskazana.

Witamina D w pożywieniu

W niektórych krajach, np. w USA, o witaminę D wzbogaca się mleko, jogurty, sok pomarańczowy, płatki śniadaniowe oraz margaryny. W Polsce – obligatoryjnie jedynie margaryny. Jeśli zastanawiacie się, gdzie występuje witamina D dobrowolnie dodawana do pożywienia, pamiętajcie, że znajdziecie ją w produktach sojowych, zbożowych oraz niektórych mlecznych.

W codziennym menu warto ponadto zwrócić uwagę na czynniki, które mogą zwiększać wchłanianie witaminy D lub je hamować. Do tych pierwszych należą wielonienasycone kwasy tłuszczowe (występujące w olejach roślinnych, ziarnach, orzechach), wapń (znajdujący się w migdałach, brokułach, figach, maku, sezamie) oraz witaminy A, C i E (zawarte w szeregu warzyw i owoców, np. w awokado). Niekorzystnie na przyswajanie witaminy D wpływa natomiast alkohol, środki przeczyszczające oraz leki – glikokortykosteroidy.

Inne źródła witaminy D

Najważniejszym źródłem witaminy D jest słońce. Synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB może pokryć około 90% dziennego zapotrzebowania! W związku z położeniem geograficznym Polski, efektywna synteza skórna witaminy D zachodzi właściwie jedynie od końca kwietnia do początku września. Co ważne, ma to miejsce w słoneczne dni między 10:00 a 15:00. Wówczas należy przebywać na słońcu minimum 15 minut dziennie i odsłaniać przynajmniej 18% powierzchni ciała (twarz, przedramiona i częściowo nogi). Nie należy wtedy stosować filtrów przeciwsłonecznych.

Niestety istnieją jeszcze takie czynniki, jak mgła, zachmurzenie i zanieczyszczenia powietrza, które ograniczają ilość promieniowania słonecznego, docierającego do Ziemi. W takich okolicznościach szansa na wytworzenie witaminy D się zmniejsza. W cieniu ilość promieniowania UVB jest zredukowana o 60%.

Witamina D – suplementacja

Nietrudno wysnuć wniosek, że trzeba zadbać o prawidłową dawkę tej słonecznej witaminy. Jeśli odpowiednio dobrane pożywienie i ekspozycja na promieniowanie słońca nie wystarczają, pozostają suplementy. Rynek farmaceutyczny oferuje pod tym względem bardzo wiele.

Zanim jednak udacie się po kapsułki, krople itp., skonsultujcie tę kwestię z lekarzem. Przede wszystkim trzeba wykonać badanie krwi, które zweryfikuje, czy rzeczywiście potrzebujecie więcej witaminy D i jaka ilość jest Wam potrzebna. Zjawisko przedawkowania jest rzadkie, ale występuje.

Milena Nosek

 

Udostępnij9
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień szesnasty: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień trzydziesty: video przepisy

czytaj więcej
otwarta butelka z oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek – właściwości

czytaj więcej

Kuchnia włoska w lekkim wydaniu

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2023

↑
Góra