• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

NADZIEWANE SARDYNKI (SARDE A BECCAFICO)

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 1 kg świeżych sardynek
  • 150 g świeżego pokruszonego chleba
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • 40 g porzeczek

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Oczyścić sardynki z łusek i wnętrzności. Rozciąć, żeby usunąć kręgosłup, ale nie przecinać na połówki.

Na ciężkiej patelni na małym ogniu przyrumienić pokruszony chleb na 2 łyżkach oliwy. Kiedy się przyrumieni, zdjąć z ognia i dodać orzeszki piniowe, porzeczki, pietruszkę, anchois, oliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny. Jeśli mieszanka jest sucha, dodać jeszcze 1–2 łyżki oliwy.

Łyżkę mieszanki włożyć do środka każdej otwartej sardynki. Nie zamykać sardynek. Zwinąć je, zaczynając od części przeciwległej do ogona. Po zwinięciu umieścić zrolowane sardynki obok siebie w naczyniu do pieczenia w taki sposób, aby ogon wystawał. Rozdzielić sardynki od siebie liśćmi laurowymi.

Zmieszać sok z cytryny i pomarańczy.

Posypać gotowe do pieczenia sardynki cukrem, a następnie skropić sokiem z cytrusów.

Piec przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Danie jest wyśmienite zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra