Zapewne nie jednemu z Was przeszło przez myśl, że po czasie kwarantanny wyjdziemy na ulice z niepotrzebnym nadbagażem kilogramów. Szczególnie, kiedy mamy w świadomości zbliżające się wielkimi krokami lato i plażowanie! Zobaczcie, co warto przygotować w domu oprócz głównych posiłków, żeby nie tylko dostarczyć witamin i minerałów, ale też zapobiec odkładaniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Nie od dzisiaj wiadomo, że warzywa to bardzo zdrowa, korzystna i odżywcza grupa produktów spożywczych. Trudno jest teraz zrobić duże zapasy, ale takie rodzaje wspomnianych darów natury jak bulwy, korzenie, czy kiełki bez wątpienia przetrwają nawet dwa tygodnie. Warzywa liściaste może nieco krócej, ale 3 dni z pewnością.
Wartości odżywcze warzyw, czyli dlaczego warto jeść warzywa?
Są obfite w błonnik, który w obecnej sytuacji jest zbawienny dla mikroflory bakteryjnej jelit, dzielnie walczącej o utrzymanie odporności. Poza błonnikiem, każde warzywo ma naturalnie występujący barwnik o przeciwutleniających właściwościach, czyli takich, dzięki którym – krótko mówiąc – zachowujemy dłużej młodość, energię, wspomnianą odporność, witalność i dobry nastrój.
Niektóre z warzyw mają też odpowiednie substancje wspomagające mięsień sercowy np. kapsaicyna w papryce, a kwercetyna w cebuli odpowiada za działanie przeciwbakteryjne. Jeśli ktoś z Waszych bliskich boryka się z obrzękami lub podwyższonym ciśnieniem, podajcie mu seler – zarówno korzeń, jak i nać. Ponadto, jedną z najwspanialszych zalet warzyw jest ich niska kaloryczność. Można je spożywać do woli, niekoniecznie kończąc na zalecanych trzech porcjach dziennie. Wiele z nich ma wysoką zawartość wody, dzięki czemu wykazują działanie nawilżające i sycące.
Porcja warzyw
Polska Piramida Zdrowego Żywienia rekomenduje spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, gdzie przewagę mają mieć te pierwsze. Czy realizujecie to zalecenie? Jeśli jeszcze nie, teraz jest na to odpowiednia pora. Spróbujcie wkomponować w dzienny jadłospis chociaż trzy porcje warzyw. Tutaj może pojawiać się pytanie, co tak naprawdę oznacza ta porcja? Otóż szklanka o pojemności 250ml już stanowi porcję. Jeśli spożyjecie takie trzy, będziecie tym samym doskonałymi przykładami stosowania się do zaleceń, a tym samym pójdziecie o trzy kroki wprzód do lepszego zdrowia. Porcję oznacza także pojedyncze warzywo: papryka, kalarepa, seler korzeniowy, burak – zbliżone do siebie gramaturą, np. 250g idealnie zapewnią jedną porcję.
Sposoby na porcje warzyw, czyli koktajle warzywne
W zależności od tego, jak lubicie spożywać warzywa, znajdziecie wiele możliwości serwowania. W postaci przekąsek, dodatków do obiadu, ugotowane, grillowane, upieczone, czy też jako surówki. Łatwo dostarczyć wspomniane trzy porcje, jednak podanie ich może stać się w pewnym momencie monotonne, a jeśli dodatkowo mamy w domu tych, którzy nie są smakoszami tej grupy produktów… sytuacja staje się nieco trudniejsza. Na szczęście zawsze można znaleźć rozwiązanie!
Jeśli znudziliście się jedzeniem warzyw na surowo, gotowanych lub tych w gotowych mieszankach warzywnych, proponujemy Wam kilka zestawów w postaci koktajli. Nie wszyscy dysponują sokowirówkami, dlatego podaliśmy przepisy na zdrowe koktajle, które można z powodzeniem wykonać za pomocą blendera.
Pamiętajcie, aby każde warzywo dokładnie wyczyścić przed obraniem ze skórki. Każdy pomysł wymaga tylko zblendowania warzyw z wodą lub naparem i przyprawami. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych warzyw, zawsze możecie skorzystać z mrożonych.
POMYSŁY NA KOKTAJLE WARZYWNE
- ENERGIA
– szpinak
– ugotowany burak
– miękki pomidor bez skórki
– szczypta słodkiej papryki
– sól różowa
– czarny pieprz
– woda
- DETOKS
– pęczek natki pietruszki
– ogórek świeży
– sprasowany ząbek czosnku
– różyczki brokuła – bez twardych części
– kawałek świeżego imbiru
– napar z pokrzywy
- PRZED SNEM
– sałata rzymska
– ugotowana kalarepa
– pomidor bez skórki
– czerwona cebula bardzo drobna pokrojona w krążki
– ziarna siemienia lnianego
– garść kiełków lucerny
– napar z melisy
- PO TRENINGU
– upieczona, czerwona papryka – bez skórki
– jarmuż
– pomidor bez skórki
– szczypta zmielonej kurkumy
– czarny pieprz
– napar z zielonej herbaty
- PRZY KSIĄŻCE
– roszponka
– starta marchew
– świeży ogórek
– napar z białej herbaty
– garść kiełków brokuła
Cieszcie się pomysłami, pijcie na zdrowie i dla przyjemności, a wasze organizmy wam za to podziękują!