Kiedy lato częstuje nas słoneczną i upalną aurą, każdy szuka sposobu na orzeźwienie. Istnieje wiele patentów na rześki powiew, jednak najlepiej zaufać tym najbardziej sprawdzonym. Włosi już dawno temu stworzyli recepturę na ugaszenie pragnienia i zawarli ją w swoich trunkach.
Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego wiodą prym w produkcji słodko-gorzkich, ziołowych alkoholi i wielu twierdzi że robią to najlepiej na świecie. Właśnie gorzki smak jest tutaj kluczem do sukcesu, czyli letniego orzeźwienia. Jest to najbardziej rozbudowany ze smaków, które rozpoznaje człowiek. Wpływa on na regulację trawienia oraz apetytu, jednocześnie niwelując uczucie pragnienia.
Wśród niezliczonej ilości różnorodnych marek alkoholi produkowanych we Włoszech, na czoło wybijają się dwie: Campari i Aperol. To niewątpliwie jedne z najbardziej rozpoznawalnych aperitifów na świecie. Na ich bazie powstały koktajle, które dzisiaj uznawane są za klasyczne i doskonale sprawdzą się w upalne dni!
Campari Tonic
Często mówi się, że prostota jest kluczem do sukcesu, a ten koktajl jest na to najlepszym dowodem. Proste połączenie Campari i tonicu, jest idealnym rozwiązaniem na upalny dzień.
Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:
40 ml Campari
Całość uzupełniamy toniciem
Dodajemy plasterek pomarańczy.
Americano
Jest wiele historii mówiących o powstaniu tego koktajlu. Jedna opowiada, że był to pierwszy włoski drink serwowany jako aperitif a inna, że stał się bardzo popularny wśród społeczności amerykańskiej, stąd też jego nazwa. Pewny jest jednak jego orzeźwiający smak!
Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:
30 ml Campari
30 ml słodkiego, czerwonego wermutu
Dolewamy wody gazowanej
Dodajemy plasterek pomarańczy lub cytryny
Garibaldi
Koktajl nazwany bohaterem narodowym Włoch, gdyż ludzie wierzą, że tak jak Giuseppe Garibaldi zjednoczył Włochy, tak ten napój mieszany również jednoczy kraj, gdyż jest to połączenie północy (Mediolan – Campari) z południem (Sycylia – pomarańcze). Koktajl polecany dla wielbicieli mniej wytrawnych, a bardziej słodkich smaków.
Do szklanki wypełnionej lodem wlewamy kolejno:
40 ml Campari
Uzupełniamy świeżym sokiem z pomarańczy
Dodajemy plasterek pomarańczy
Upalne dni najlepiej spędza się w gronie przyjaciół. Letnie wieczory na werandzie, przyjęcia w ogrodzie czy spotkania w barze – pamiętajmy jednak, że ich atmosferę tworzą nie tylko ludzie, ale również odpowiednio dobrane koktajle. Zatem odkryjmy gorycz na nowo, trochę z innej strony i spróbujmy tych prostych, ale jakże pysznych koktajli. Salute!
Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej o produktach Campari, zapraszamy tutaj: Campari Polska