• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Poznaj sekret octu balsamicznego z modeny

balsamico z Modeny

Ocet balsamiczny z położonej w regionie Emilia-Romania Modeny to dojrzewająca w drewnianych beczkach przyprawa z gotowanego, zagęszczonego moszczu z winogron, do którego dodaje się octu winnego. Jest to jeden z najsłynniejszych na świecie produktów włoskich, eksportowany do aż 120 krajów.

Ocet balsamiczny od zawsze ściśle łączył się z kulturą i historią Modeny. Choć pierwsze wzmianki o jego produkcji w okolicach tego północnego miasta sięgają XI wieku, wiadomo, że znany był już starożytnym Rzymianom.

Ocet balsamiczny – produkcja

Składa się ona z kilku etapów:

  1. Podstawowym składnikiem octu balsamicznego z Modeny jest gotowany moszcz, czyli sok wyciśnięty z ściśle określonych gatunków wyłącznie lokalnych winorośli.
  2. Do zgęstniałego moszczu dodaje się octu winnego i octu starzonego (invecchiato), po czym następuje proces fermentacji.
  3. Następnie ocet dojrzewa przez minimum 60 dni w beczkach ze szlachetnego drewna (z dębu, morwy, jałowca bądź kasztana).
  4. Końcowy produkt poddawany jest dokładnej analizie, która determinuje czy może on uzyskać certyfikat Octu Balsamicznego z Modeny IGP (Unia Europejska nadała to oznaczenie octowi balsamicznemu w 2009 roku).

Ocet balsamiczny – charakterystyka

Ocet balsamiczny ma delikatny, mocny zapach, intensywnie brunatny kolor oraz słodko kwaśny, zrównoważony smak, w którym wyczuwalne są drewniane nuty. Wystarczy kilka kropli, aby wzbogacić smak potrawy i nadać jej szlachetności.
Pasuje niemal do każdej potrawy, możemy łączyć z nim różnego rodzaju sery, owoce, mięso, ryby, pasuje wyśmienicie do lodów, sałatek, czy makaronu. Jedyną granicą jego zastosowania jest nasza fantazja 🙂

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Parmigiano reggiano

Parmigiano Reggiano i Grana Padano – czym się różnią?

czytaj więcej

5 super trików na udanego grilla

czytaj więcej

Domowe lody – zrób je sam!

czytaj więcej
11) Neapol – gdzie zjeść smaczną pizzę. Aromatyczna kuchnia neapolitańska

Neapol – gdzie zjeść, by rozsmakować się w południowych Włoszech?

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra