Oliwa z oliwek, zwana inaczej złotem Toskanii, to produkt, który cieszy się niemałą popularnością. Spotykana w większości sklepów, produkowana przez wielu producentów, rozpowszechniona w wielu krajach. Jak zatem wybrać oliwę z oliwek tak, aby cieszyć się nie tylko jej smakiem, aromatem, kolorem, ale również wartościami odżywczymi?
Przy zakupie oliwy z oliwek musimy trzymać się kilku podstawowych zasad, a będziemy mieć pewność, że prawdziwe złoto zagości w naszych potrawach:
1. Przy zakupie oliwy zwróć uwagę na jej oznaczenia:
- Najbardziej wartościową oliwą jest oliwa extra virgin.
- Jeśli na butelce widnieje napis LAMPANTE/SANSA unikaj jej jak ognia! Jest to oliwa ekstrahowana z resztek pozostałych po tłoczeniu za pomocą rozpuszczalnika.
- Certyfikaty D.O.P oraz I.G.P to gwarancja wysokiej jakości.
- Oznaczenia Bio lub Eco określają oliwę tłoczoną z oliwek pochodzących z upraw ekologicznych. Są to najlepsze oliwy dostępne na rynku.
2. Kolor oliwy na znaczenie
Nie jest on głównym wyznacznikiem jakości, natomiast pamiętajmy, że powinien być on zielonkawy lub lekko wpadający w żółć. Czerwone lub pomarańczowe refleksy mogą świadczyć o jej utlenieniu.
3. Jak przechowywać oliwę?
Po otwarciu, należy chronić oliwę przed:
- Światłem
- Wysoką temperaturą
- Dostępem tlenu.
Nie trzymajmy oliwy otwartej dłużej niż rok, zasada im starsze, tym lepsze dotycząca wina, niestety nie sprawdza się z oliwą z oliwek. Pamiętajmy również, że dobra oliwa z oliwek powinna kosztować przynajmniej 30 zł/1 l . Jeśli chcemy cieszyć się jej smakiem i walorami odżywczymi – nie oszczędzajmy!
Więcej informacji o oliwie z oliwek znajdziesz na stronie internetowej Monini.