Oliwa z oliwek jest znana od tysiącleci. To podstawowy składnik dań kuchni włoskiej, o czym mogliście się przekonać nie raz na warsztatach gotowania w Akademii. W Polsce coraz chętniej wykorzystujemy ją do sałatek, smażenia i nawet pieczenia. Chcecie wiedzieć, jak wybrać oliwę do gotowania i smakowania? Która oliwa z oliwek jest najlepsza? Czym różnią się między sobą poszczególne rodzaje?
Oliwa z oliwek jest tak uniwersalna, że można używać jej nie tylko jako dodatku do sałat, bruschetty czy makaronów, ale też do kruchych ciast, ciasteczek, a nawet lodów. Ze względu na to, że oliwa extra vergine może pochwalić się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych witaminy E oraz polifenoli, warto stosować ją na co dzień w kuchni.
Oliwa z oliwek – rodzaje
Zastanawialiście się pewnie nie raz, czym oliwa z oliwek extra vergine różni się od zwykłej oliwy? Jeżeli wybieracie oliwę, to na butelkach w sklepach znajdziecie często ten napis . Pytanie, czym różni się oliwa od innych olejów roślinnych? Oliwa z oliwek extra vergine jest sokiem wyciśniętym z oliwek, a proces produkcji odbywa się bez przemysłowego procesu rafinacji i zastosowania rozpuszczalników. Natomiast oliwa typu vergine to oliwa, którą uzyskuje się w procesie produkcji mechanicznej lub innych procesach fizycznych, w warunkach zapobiegających wszelkim zmianom właściwości oliwy.
Oliwa z oliwek: przepisy
Pesto z Oliwą Monini Classico
Czy wiecie, że oliwa Monini Classico to najlepiej sprzedającą się oliwa z oliwek extra virgin we Włoszech? Jeżeli lubicie zapach świeżo skoszonej trawy i umiarkowanie intensywny smak, ta oliwa będzie właśnie dla Was. Do jakich dań stosować oliwę Monini Classico? Do gotowania, przyprawiania oraz wykańczania potraw na zimno. Jak wykorzystać ją w kuchni? Przygotujcie w domu tradycyjne włoskie pesto z dodatkiem oliwy z oliwek.
Bruschetta ze szparagami z Oliwą Monini GranFruttato
GranFruttato znaczy po polsku „wielce owocowa”. Ta oliwa jest wyjątkowa pod każdym względem. Jak uzyskano pikantny i wyrazisty smak? Stało się tak dzięki wysokiej zawartości dobroczynnych dla zdrowia przeciwutleniaczy (polifenoli). Z tego też względu zdecydowany smak oliwy Monini GranFruttato będzie odpowiedni do podkreślenia smaku włoskich klasyków takich jak bruschetta ze szparagami i jajkiem poche.
Przepis na dorsza smażonego z oliwą Monini Delicato
Niektóre dania, nie tylko kuchni włoskiej, składają się z tak intensywnych składników, które potrzebują wyjątkowo delikatnej oliwy, żeby nie zaburzyć ich smaku. Taką potrawą będzie chociażby ryba, do której smażenie najlepiej użyć oliwy Monini Delicato. Klikajcie po przepis na dorsza.
Przepis na smażony stek rib-eye z oliwą Monini Toscano IGP
Oliwę I.G.P. Toscano wytwarza się głównie z oliwek odmian Moraiolo i Frantoio. Zapytacie, do czego warto jej użyć? Polecamy do grillowanych warzyw i mięs , ale zanim przystąpimy do gotowania, musimy odpowiedzieć sobie na dwa pytania. Po pierwsze, jak idealnie usmażyć stek? Po drugie, kiedy dodać oliwę, która będzie ukoronowaniem całego dania? Wszystkiego dowiecie się z naszego video. Zobaczcie, jak wykorzystać do smażenia steku aromatyczną oliwę Monini I.G.P. Toscano.
S M A C Z N E G O!