• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

ODPORNOŚĆ NA JESIEŃ

Jesienią poziom odporności organizmu zaczyna się obniżać. Stres, zmęczenie, inny tryb funkcjonowania wiosną i latem – to czynniki mające wpływ na kondycję człowieka. Istnieją jeszcze takie, nad którymi nie mamy kontroli. Są to m.in. zmiany temperatury, silniejszy wiatr, wilgoć, a więc warunki sprzyjające rozwojowi wirusów i bakterii. W obronie swojego zdrowia warto poznać skuteczne sposoby na odporność i podjąć walkę ze wspomnianymi elementami.

Rynek suplementów diety, reklamy w mediach, a nawet medycyna konwencjonalna zalecają wspomaganie prawidłowego funkcjonowania organizmu różnego rodzaju kompleksami witamin i składników mineralnych. Czy warto je przyjmować? Jak jeszcze można  wzmocnić odporność z pomocą suplementów?

Sposoby na odporność – suplementacja nie dla każdego

Człowiek, który jest aktywny ruchowo, ma dobre nawyki żywieniowe, prawidłowe wyniki badań krwi, nie narzeka na zmęczenie z nieznajomej przyczyny i nie zauważa u siebie niepokojących objawów ze strony któregoś z układów biologicznych, nie musi się suplementować. Decyzję o przyjmowaniu skoncentrowanych witamin czy innych substancji o konkretnym przeznaczeniu, należy podjąć po konsultacji z odpowiednim specjalistą. Następnym krokiem będzie wybór suplementu, zależny od celu jego przyjmowania, wieku, płci i stylu życia.

Dieta na odporność

Kiedy organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości energii w postaci pokarmów, wszelkie jej pokłady wykorzystuje na walkę z patogenami, czyli bakteriami, wirusami, grzybami, z którymi codziennie się styka. Wówczas słabnie i zaczyna częściej chorować, bo nie ma wystarczających zapasów energii do dobrego zarządzania. Jak zapobiec spadkom energii potrzebnej do walki z ciałami obcymi? Należy dostarczać organizmowi przede wszystkim trzy makroskładniki:

– białko, które znajdziemy m.in. w rybach morskich, mięsie, jajach, roślinach strączkowych,

– węglowodany ze zbóż, warzyw i owoców,

– tłuszcze zawarte w rybach, jajach, orzechach, ziarnach oraz pestkach.

Jak wzmocnić odporność organizmu z pomocą mikroelementów?

Oprócz wymienionych makroelementów niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego są mikroelementy: witaminy i składniki mineralne. Gdzie je znajdziemy? Tak naprawdę w każdym naturalnym i nieprzetworzonym surowcu. Najwięcej korzyści osiągniemy, wybierając świeże owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne, ziarna, jaja, wysokiej jakości mięso, ryby morskie czy owoce morza. Mogłoby się wydawać, że jesienią i zimą niektóre produkty nie są warte uwagi, gdyż często pochodzą ze sztucznych upraw. Nie ma się czego obawiać. Te surowce i tak dostarczają nam pewnych wartości odżywczych i lepiej je spożywać niż konserwowe czy „puszkowane” produkty. Dobrym rozwiązaniem jest też kupowanie mrożonek, które mają ustandaryzowaną liczbę składników odżywczych. To daje pewność, że otrzymujemy odpowiednią dawkę witamin.

Sprzymierzeńcy w walce z infekcjami

Wśród witamin i składników mineralnych znajdziemy te szczególnie warte uwagi w kontekście wzmacniania odporności. Królową we wspomnianym gronie jest witamina C. Zapewnia naturalną ochronę, uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega przenikaniu do organizmu bakterii oraz wirusów. Bardzo dobre źródła tej witaminy to:

– natka pietruszki, kapusta, brukselka, papryka,

– dzika róża, porzeczki, aronia, kiwi, granat.

Nie mniej ważnymi pierwiastkami są cynk oraz selen. Pełnią one rolę silnych przeciwutleniaczy, o których możecie przeczytać tutaj. Zarówno witaminy, jak i składniki mineralne zawierają dobrze wszystkim znane czosnek i cebula. Nie brakuje ich także w porze i szczypiorku. Poza związkami siarkowymi warzywa te zawierają witaminy: A, C, E, witaminy z grupy B, siarkę, selen, magnez, żelazo oraz olejki eteryczne. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Obu tych warzyw używamy często podczas warsztatów kulinarnych i w naszych domach jako przypraw, razem z rozgrzewającym imbirem, kardamonem, papryczką chili czy cynamonem. To także nieodłączne komponenty jesiennych potraw typu comfort food. Działają korzystnie na krążenie krwi, co pomaga w utrzymaniu ciepła przez organizm. Im więcej go tracimy, tym bardziej jesteśmy narażeni na osłabienie odporności. Ważnym przeciwutleniaczem jest także beta-karoten. Można go pozyskać z sezonowych warzyw np. szpinaku, jarmużu, kabaczków, cukinii, dyni (wystarczy sięgnąć po prosty i pyszny przepis na pieczoną dynię). Oprócz beta-karotenu znajdziemy w tych produktach także błonnik, wodę i wspomnianą witaminę C.

Odporność a aktywność fizyczna

W parze z odpowiednią dietą na odporność idzie aktywność ruchowa. Praca mięśni, w tym tego najważniejszego – serca, wydzielanie endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój, wymiana ciepła, usuwanie zbędnych produktów przemiany materii – to wszystko pomaga utrzymywać stan układu immunologicznego na zadowalającym poziomie. Siedzący tryb życia niestety zdominował współczesne społeczeństwa, a gdy weźmiemy pod uwagę pracę z biurach z klimatyzacją, podróże komunikacją miejską czy przebywanie w dużych skupiskach ludzi, możemy tylko zadrżeć na samą myśl, jak bardzo jesteśmy narażeni na choroby wywołane bakteriami i wirusami. Ruch jest niezbędny, dlatego poza dostarczaniem organizmowi korzystnych składników z pożywienia, warto zadbać o odporność również na tym polu.

 

Milena Nosek

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

butelki z oliwa z oliwek monocultivar extra vergine

Oliwy Monocultivar – skarby extra vergine

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień piętnasty: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień drugi: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień piąty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra