• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

Żyjmy według anti-aging!

Kto by nie chciał być zawsze zdrowy, pełen energii, długo żyć i dobrze wyglądać? Są na to sposoby! Jednym z nich, naturalnym i jednocześnie najważniejszym jest życie według filozofii anti-aging. Jej głównymi elementami są: prawidłowe odżywianie się, regularna aktywność fizyczna i odpowiednio długi, dobry sen. Dzisiaj skupimy się na tzw. diecie anti-aging. Zgodnie z frazą „jesteś tym, co jesz”, uważamy jedzenie za najważniejsze! Dobrej lektury!

Dieta anti-aging jest przede wszystkim dietą z ograniczeniem ilości pożywienia. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Pennington Biomedical Research Center, mądre ograniczenie kcal, czyli dostarczanej energii oszczędza całemu organizmowi wysiłku, a co za tym idzie – przedłuża życie. Przy czym zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych musi zapewnić dobre samopoczucie, zarówno ciała, jak i umysłu.

Korzyści płynące z ograniczenia pożywienia

Do benefitów, jakie uzyskamy przez – mówiąc prosto – umiar należą: wyrównanie ciśnienia tętniczego, stężenia „cukru” oraz cholesterolu we krwi i obniżenie masy ciała. Te wszystkie pozytywne kwestie uchronią nas przed groźnymi chorobami i różnymi dolegliwościami. Szczególnie przed takimi, które zwiększają tempo starzenia się, np. długotrwały stres, stan przedcukrzycowy, stan depresyjny, zaburzenia hormonalne, bezsenność, nieprzyjemne bóle mięśni i kości, brak energii. Co więcej, dieta anti-aging, a w zasadzie składniki, jakie zaleca, stanowią naturalny atak na wolne rodniki, które to właśnie przyspieszają starzenie się i powodują szereg chorób.

Jaka powinna być dieta anti-aging?

Przede wszystkim o dobrym składzie. Czwórka sprzymierzeńców w walce ze starzeniem się to: antyoksydanty, kwas hialuronowy, koenzym Q 10 oraz niacyna, czyli witamina B3. Wśród antyoksydantów znajdziemy bardzo dużo związków. Najważniejszymi z nich są: witaminy A, C i E, luteina i zeaksantyna, flawonoidy, hormon melatonina, enzymy: glutation, katalaza, karotenoidy (alfa i beta karoten), likopen, flawony, izoflawony, antocyjany, kwasy fenolowe, kwas cytrynowy, kwercetyny, mangan i selen. Doskonałe ich źródła to:

– suszone zioła (najlepiej ekologiczne): oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon mielony suszony, kurkuma mielona suszona, szałwia suszona,

– kakao naturalne,

– świeży imbir,

– jagody acai, orzechy pekan, włoskie, laskowe, borówki, czarne porzeczki i wszystkie fioletowe czerwone owoce,

– zielone warzywa, cebula, czosnek, awokado, karczochy,

– zielona herbata liściasta i czerwona, wytrawne wino czerwone.

Wszystkie te produkty odznaczają się zawartością konkretnych składników bioaktywnych, czyli tych wpływających korzystnie na zdrowie. Lista jest długa, jednak jeśli chociaż część z wymienionych uda się wprowadzić do menu, można być już kilka lat do przodu! Szczególnie latem, kiedy stragany uginają się pod sezonowymi owocami, warzywami i ziołami, warto zadbać o sposób żywienia ukierunkowany właśnie na antyoksydanty (przeciwutleniacze).

Inne skarby przeciwstarzeniowe

Jeśli chodzi o źródła koenzymu Q 10, znajdziemy je szczególnie w morskich rybach, białym mięsie, a także w ziarnach, orzechach, szpinaku i brokułach oraz w suchych nasionach roślin strączkowych: fasoli, soczewicy, grochu. Kolejny, niezwykle pomocny – kwas hialuronowy – gdzie go szukać? Jest on naturalnie występującym kwasem – stanowi składnik tzw. macierzy międzykomórkowej. To, co można robić, by zapobiec jego utracie (czyli pozbawieniu skóry jędrności i powstawaniu zmarszczek) to zadbanie o dostarczenie magnezu niezbędnego do powstawania tego kwasu, zaprzestanie palenia papierosów. Odważni mogą natomiast stosowanie tzw. konyaku – specialitè japońskiego – wyciągu ze słodkich ziemniaków lub rybich kręgosłupów, np. szprotek, ewentualnie, odmiana batatów satoimo – warto spróbować! Zdecydowanie łatwiej o witaminę B3 – wystarczy jeść ryby, fasolę, groch, migdały i …drożdże.

Zasady diety anti-aging

Poza wymienionymi składnikami, umiarem w ilościach jedzenia, nie można również bagatelizować podstawowych zaleceń żywieniowych: regularnych posiłków w ilości 4 do 5 w ciągu dnia, które jednocześnie będą urozmaicone, kolorowe, ubogie w tłuszcz zwierzęcy, a bogate w tłuszcz roślinny. Trzeba pamiętać o zdecydowanym ograniczeniu cukru spożywczego i jego źródeł – słodyczy, eliminacji żywności fast-food oraz produktów, w których składzie znajdziemy całą tablicą Mendelejewa. Pamiętajmy też o odpowiedniej ilości płynów i powolnym jedzeniu w przyjaznej atmosferze.

Po więcej informacji, pyszną i świetną zabawę zapraszamy na nasze warsztaty poświęcone anti-agingowi! Tuż po Nowym Roku, z nową energią, motywacją i uśmiechem:

https://wloskaakademiakulinarna.pl/warsztaty-l/urodzinowy-warsztat-cristiny-anti-aging/

Milena Nosek

 

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień dwunasty: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień trzydziesty pierwszy: video przepisy

czytaj więcej
Parmigiano Reggiano DOP czy parmezan

Parmigiano Reggiano – poznajcie króla włoskich serów

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dziewiętnasty: video przepisy

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra