• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

PIECZONA DYNIA PIŻMOWA Z SZAŁWIĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 2 kg dyni piżmowej
  • 50 g oliwy z oliwek extra virgin Monini
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól morska, pieprz cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g posiekanych, świeżych liści szałwii
  • 50 g skórki wiejskiego chleba
  • 1 łyżeczka oliwy dyniowej

Wybieramy w piekarniku funkcję Pieczenie Konwencjonalne i nagrzewamy go do 220 stopni.
W małym rondlu na małym ogniu podgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekaną szałwią. Po 5 minutach usuwamy ząbek czosnku, dodajemy miodu i przelewamy oliwę do małej miseczki. Dodajemy sól i ostrożnie smakujemy, odstawiamy. Przetnij dynię na pół i usuwamy nasiona, następnie tniemy na kawałki i umieszczamy w dużej misce. Skrapiamy ją oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem cayenne. Wykładamy dynię na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, następnie obracamy ją i pieczemy kolejne 10 minut. Dodajemy łyżkę wcześniej przygotowanej oliwy szałwiowej i posypujemy dynię kawałkami skórki wiejskiego chleba. Włączamy funkcję Grill (średnia moc) w piekarniku i podgrzewamy przez minutę. Danie doskonale smakuje na gorąco i w temperaturze pokojowej. Możemy dodać do dyni łyżkę kwaśnej śmietany.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra