• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Podcasty
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas
  • Tematy miesiąca

PRODUKTY BIO – JAK JE ROZPOZNAĆ ?

Jeśli chcesz jeść smacznie, musisz postawić na dobre jakościowo produkty. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te pochodzące z certyfikowanych upraw.

Uwaga! Chociaż wyrażenia ekologiczne, organiczne i BIO są tożsame, to tylko żywność certyfikowana daje nam gwarancję, że kupujemy sprawdzony produkt. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać certyfikaty?

Znak euroliścia – co to jest?

Od 2010 roku Unia Europejska wprowadziła wspólne oznakowanie dla wszystkich certyfikowanych produktów. Ich symbolem stał się zielony ekolistek, którego kształt tworzą białe gwiazdki na zielonym tle. Kupując produkty z symbolem euroliścia, mamy pewność, że pochodzą one od certyfikowanych gospodarstw ekologicznych lub że przynajmniej 95% składników produktu zostało wytworzone metodami ekologicznymi.

Jak czytać oznaczenia pod euroliściem? To bardzo proste, każde oznaczenie pozwala na odczytanie kraju pochodzenia produktu oraz jednostki przyznającej mu certyfikat. W Polsce znajduje się 11 takich jednostek, oznaczenia polskich produktów wyglądają więc następująco:

Oznaczenie polskich produktów PL-EKO-01

Przy czym ostatnie cyfry od 1 do 11 oznaczają właśnie jednostkę certyfikującą. Z łatwością można sprawdzić zakresy certyfikacji lub wykaz producentów ekologicznej żywności, co daje nam – konsumentom – pewność, że kupujemy sprawdzone i zdrowe produkty.

Zapraszamy na zakupy do naszego sąsiada i partnera – BioBazaru SohoFactory, gdzie znajdziecie wyłącznie ekologiczne i certyfikowane produkty.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień trzynasty: video przepisy

czytaj więcej

PRODUKTY BIO – JAK JE ROZPOZNAĆ ?

czytaj więcej

Jak smażyć, żeby nie przesmażyć

czytaj więcej

Ser Pecorino Toscano – smaczny nie tylko wiosną

czytaj więcej

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra