Jeśli chcesz jeść smacznie, musisz postawić na dobre jakościowo produkty. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te pochodzące z certyfikowanych upraw.
Uwaga! Chociaż wyrażenia ekologiczne, organiczne i BIO są tożsame, to tylko żywność certyfikowana daje nam gwarancję, że kupujemy sprawdzony produkt. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów i jak czytać certyfikaty?
Znak euroliścia – co to jest?
Od 2010 roku Unia Europejska wprowadziła wspólne oznakowanie dla wszystkich certyfikowanych produktów. Ich symbolem stał się zielony ekolistek, którego kształt tworzą białe gwiazdki na zielonym tle. Kupując produkty z symbolem euroliścia, mamy pewność, że pochodzą one od certyfikowanych gospodarstw ekologicznych lub że przynajmniej 95% składników produktu zostało wytworzone metodami ekologicznymi.
Jak czytać oznaczenia pod euroliściem? To bardzo proste, każde oznaczenie pozwala na odczytanie kraju pochodzenia produktu oraz jednostki przyznającej mu certyfikat. W Polsce znajduje się 11 takich jednostek, oznaczenia polskich produktów wyglądają więc następująco:
Oznaczenie polskich produktów PL-EKO-01
Przy czym ostatnie cyfry od 1 do 11 oznaczają właśnie jednostkę certyfikującą. Z łatwością można sprawdzić zakresy certyfikacji lub wykaz producentów ekologicznej żywności, co daje nam – konsumentom – pewność, że kupujemy sprawdzone i zdrowe produkty.
Zapraszamy na zakupy do naszego sąsiada i partnera – BioBazaru SohoFactory, gdzie znajdziecie wyłącznie ekologiczne i certyfikowane produkty.