Sposób przygotowania pulpetów:
Do miski wrzucamy mielone mięso, zmieloną mortadellę, jajko, ser, sól, pieprz i wyrabiamy rękami do otrzymania jednorodnej masy. Formujemy pulpeciki i układamy na oprószonym mąką blacie. Gotujemy je przez 15 minut na nieprzywierającej patelni na dużym ogniu i odrobiną oliwy. Jeśli wolicie, można przygotować pulpeciki na patelni: po uformowaniu pulpecików wrzucamy je na patelnię z oliwą, przez 15 minut na żywym ogniu bez przykrywki, pamiętając, żeby obracać. Inny sposób – smażone, jak wyżej, formujemy pulpeciki, łyżką wkładamy po jednym do mąki, aby je obtoczyć, następnie obtrząsamy z nadmiaru i smażymy w oleju.
Sposób przygotowania kremu:
Podgrzewamy oliwę w rondelku z posiekaną cebulą, dusimy ją i kiedy będzie już rumiana, dodajemy pomidory San Marzano Mutti, doprawiając solą i pieprzem. Dolewamy wywar warzywny i dalej gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Dodajemy bazylię, tymianek, natkę pietruszki i miksujemy, do otrzymania gładkiego kremu.
Kompozycja dania:
Wlewamy ciepły krem do głębokiego talerza, dodajemy łyżkę ricotty po środku, wokół klopsiki i potem układamy listki ziół – wykańczamy odrobiną oliwy.